Spalionici plastike nije mesto u blizini rezervata prirode u Apatinu

carska_bara_71

Opština Apatin obustavila je postupak procene uticaja na životnu sredinu za Projekat reciklaže plastike u tom gradu pirolizom koji je podnela kompanija “Bionex”.

Postupak je obustavljen jer je “Bionex” saopštio da odustaje od zahteva. Fabrika, u kojoj bi se termičkom obradom prerađivalo 30 tona plastike uvezene iz EU, planirano je da se gradi nadomak naselja i na rubu rezervata prirode Bačko Podunavlje, prenosi Danas.

U Udruženju građana “Bez straha”, koje je organizovalo okupljanje Apatinaca i proteste zbog dovođenja, kako navode, “prljave tehnologije”, ocenjuju da je ovo samo mala pobeda.

– Mislim da je ovo pokušaj da se ta “vruća tema” skine s dnevnog reda iz političkih razloga zbog predstojećih izbora – kaže za Danas Dejan Bačić, jedan od aktivista UG “Bez straha”.

UG “Bez straha” je na društvenim mrežama istaklo da je “dobijena bitka, ali ne i rat”, čestitali su građanima na “zajedničkoj pobedi”, ali su i istakli da cilj i dalje ostaje sprečavanje bilo kakve prerade plastike u Apatinu.

To udruženje je u januaru organizovalo peticiju “Stop spalionici”, koju je potpisalo više od 3.000 građana koji su time izrazili protivljenje preradi plastike u ovom gradu i nadomak rezervata prirode.

– Ovakva investicija je pogubna za grad, pa u tome smislu pozivamo sve, bez obzira na politička i verska ubeđenja, da stanemo u zajednički front otpora ovakvoj investiciji i da zahtevamo od rukovodstva opštine Apatin da raskine ugovor sa “Bionex”-om i spreči otpočinjanje radova na izgradnji, koja je zakazana za mart 2022. godine – navedeno je u saopštenju UG Bez straha.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje