Šik vožnja 3. juna – Svetski dan bicikla

kontejner_komunalni_otpad_bicikl
kontejner_komunalni_otpad_bicikl

Bicikl je simbol održivog transporta. To je jednostavan, pristupačan, pouzdan, ekološki način transporta. Ne samo da doprinosi zdravim gradovima jer sprečava zagađenje, već i održava ljude fizički aktivnim.

Svetski dan bicikla, najekonomičnijeg i za zdravlje najpogodnijeg prevoznog sredstva, obeležava se 3. juna. Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2018. godine ozvaničila ovaj datum, iako se i ranije nezvanično proslavljao širom sveta. Ovim su Ujedinjene nacije priznale doprinos bicikliranja ka postizanju ciljeva održivog razvoja.

Rezoluciju o obeležavanju datuma usvojile su 193 zemlje, uključujući i Srbiju. Time su se obavezale da, osim obeležavanja Svetskog dana bicikla, ovaj vid mobilnosti implementiraju u razvojne programe i strategije. Ovo je ohrabrilo zainteresovane države za prilagođavanje sopstvene politike podsticanju održive mobilnosti, kao i upotrebi bicikla kao sredstva za promociju zdravlja, naročito za decu i mlade, promovisanju tolerancije i razvijanju kulture biciklizma.

Bilo da se koristi svakog dana za odlazak na posao, za rekreaciju, u profesionalnom sportu ili kao sredstvo putovanja (tzv. cikloturizam), bicikl ima svoje mesto u saobraćaju, u zakonima i infrastrukturi, kao i u planiranju razvoja gradova.

Zemlja biciklista

Voznja bicikla u Amsterdamu

Amsterdam

U zemlji sa 17 miliona stanovnika, nalazi se 23 miliona bicikli i na svaku porodicu dolaze u proseku tri bicikla.

Holanđani bicikl najviše koriste kao prevoz do posla ili za prevoz dece u školu. A bicikl koriste kao transportno sredstvo bez obzira na vremenske prilike.

Bicikl je u ovoj zemlji popularan jer koristan za zdravlje, zatim zbog izbegavanja velikih gužvi u saobraćaju, ali i zbog ekonomičnosti.

Holanđani imaju dugu tradiciju upotrebe bicikla u svakodnevnom životu, a danas mogu da se pohvale i izuzetno razvijenom i bezbednom mrežom biciklističkih staza koje su uglavnom razdvojene od pešačkih koridora i saobraćajnih traka kojima se kreću automobili.

U Holandiji se danas nalazi ukupno 35.000 kilometara biciklističkih staza.

Osim među građanima, bicikl je vrlo popularan kao prevozno sredstvo i kod turista koji unajmljuju bicikl prilikom obilaska istorijskih znamenitosti.

Šik vožnja

bicikl_biciklizam

Povodom proslave Svetskog dana bicikla, UN Srbija, Ambasada Kraljevine Holandije i Ulice za bicikliste organizuju “Bicikl šik vožnju” 3. juna od 17.00 časova na Trgu Republike.

– Ruta nas vodi preko Novog Beograda, dela grada poznatog po velikom broju poslovnih centara gde ćemo promovisati bicikl kao idealno prevozno sredstvo za odlazak na posao, ali i do škole, fakulteta ili za večernji izlazak. Poslodavcima želimo da poručimo da briga o zaposlenima podrazumeva obezbeđivanje uslova da se na posao dođe najzdravijim prevoznim sredstvom, a donosiocima odluka da briga o građanima i građankama podrazumeva ulaganje daljih napora u razvoj razumne biciklističke infrastrukture i realizaciju planiranih biciklističkih staza – navode organizatori.

Pozivaju učesnike da se obuku šik, onako kako bi išli na poslovni sastanak, ali i u večenji izlazak ili u pozorište.

– Cilj manifestacije je da pokažemo da vožnja bicikla nije aktivnost koja zahteva specijalnu sportsku opremu, već bezbedne uslove za vožnju, biciklističke staze, mirniji saobraćaj i manje motornog saobraćaja na ulicama. Dođite da zvonimo na sva zvonca, jer bicikl je uvek u modi – poručuju.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300