Šik vožnja 3. juna – Svetski dan bicikla

Šik vožnja 3. juna – Svetski dan bicikla

Bicikl je simbol održivog transporta. To je jednostavan, pristupačan, pouzdan, ekološki način transporta. Ne samo da doprinosi zdravim gradovima jer sprečava zagađenje, već i održava ljude fizički aktivnim.

Svetski dan bicikla, najekonomičnijeg i za zdravlje najpogodnijeg prevoznog sredstva, obeležava se 3. juna. Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2018. godine ozvaničila ovaj datum, iako se i ranije nezvanično proslavljao širom sveta. Ovim su Ujedinjene nacije priznale doprinos bicikliranja ka postizanju ciljeva održivog razvoja.

Rezoluciju o obeležavanju datuma usvojile su 193 zemlje, uključujući i Srbiju. Time su se obavezale da, osim obeležavanja Svetskog dana bicikla, ovaj vid mobilnosti implementiraju u razvojne programe i strategije. Ovo je ohrabrilo zainteresovane države za prilagođavanje sopstvene politike podsticanju održive mobilnosti, kao i upotrebi bicikla kao sredstva za promociju zdravlja, naročito za decu i mlade, promovisanju tolerancije i razvijanju kulture biciklizma.

Bilo da se koristi svakog dana za odlazak na posao, za rekreaciju, u profesionalnom sportu ili kao sredstvo putovanja (tzv. cikloturizam), bicikl ima svoje mesto u saobraćaju, u zakonima i infrastrukturi, kao i u planiranju razvoja gradova.

Zemlja biciklista

Voznja bicikla u Amsterdamu

Amsterdam

U zemlji sa 17 miliona stanovnika, nalazi se 23 miliona bicikli i na svaku porodicu dolaze u proseku tri bicikla.

Holanđani bicikl najviše koriste kao prevoz do posla ili za prevoz dece u školu. A bicikl koriste kao transportno sredstvo bez obzira na vremenske prilike.

Bicikl je u ovoj zemlji popularan jer koristan za zdravlje, zatim zbog izbegavanja velikih gužvi u saobraćaju, ali i zbog ekonomičnosti.

Holanđani imaju dugu tradiciju upotrebe bicikla u svakodnevnom životu, a danas mogu da se pohvale i izuzetno razvijenom i bezbednom mrežom biciklističkih staza koje su uglavnom razdvojene od pešačkih koridora i saobraćajnih traka kojima se kreću automobili.

U Holandiji se danas nalazi ukupno 35.000 kilometara biciklističkih staza.

Osim među građanima, bicikl je vrlo popularan kao prevozno sredstvo i kod turista koji unajmljuju bicikl prilikom obilaska istorijskih znamenitosti.

Šik vožnja

bicikl_biciklizam

Povodom proslave Svetskog dana bicikla, UN Srbija, Ambasada Kraljevine Holandije i Ulice za bicikliste organizuju “Bicikl šik vožnju” 3. juna od 17.00 časova na Trgu Republike.

– Ruta nas vodi preko Novog Beograda, dela grada poznatog po velikom broju poslovnih centara gde ćemo promovisati bicikl kao idealno prevozno sredstvo za odlazak na posao, ali i do škole, fakulteta ili za večernji izlazak. Poslodavcima želimo da poručimo da briga o zaposlenima podrazumeva obezbeđivanje uslova da se na posao dođe najzdravijim prevoznim sredstvom, a donosiocima odluka da briga o građanima i građankama podrazumeva ulaganje daljih napora u razvoj razumne biciklističke infrastrukture i realizaciju planiranih biciklističkih staza – navode organizatori.

Pozivaju učesnike da se obuku šik, onako kako bi išli na poslovni sastanak, ali i u večenji izlazak ili u pozorište.

– Cilj manifestacije je da pokažemo da vožnja bicikla nije aktivnost koja zahteva specijalnu sportsku opremu, već bezbedne uslove za vožnju, biciklističke staze, mirniji saobraćaj i manje motornog saobraćaja na ulicama. Dođite da zvonimo na sva zvonca, jer bicikl je uvek u modi – poručuju.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama