Šetnja prirodom kao zvanična terapija za poboljšanje zdravlja u Kanadi

pesacenje deliblatska pescara
deliblatska_pescara_setnja

Lekari u Kanadi mogu da, kao terapiju, prepišu boravak u nekom od parkova pacijentima koji pate od mentalnih i fizičkih zdravstvenih problema.

U nekoliko kanadskih provincija doktori mogu da obezbede pacijentima propusnicu za ulazak u ceo sistem nacionalnih parkova u zemlji sa ciljem da se poboljša njihovo mentalno i fizičko zdravlje, prenosi RTS.

Iz uprave nacionalnih parkova Kanade, saopšteno je da se pridružuju nacionalnom programu “prepisivanja parka na recept”, koji dovodi pacijente u prirodu na najmanje dva sata nedeljno.

To može uključivati sve, od radova u bašti u dvorištu do istraživanja zelenih površina, šuma, polja…

Važno je, kažu stručnjaci, da pacijenti imaju iskustvo i dodir sa prirodom.

– Moramo da smanjimo barijere prema prirodi – rekla je dr Melisa Lem, porodični lekar iz Vankuvera koja je jedan od pokretača ove ideje.

U pisanoj izjavi, ministar životne sredine i klimatskih promena Stiven Gilbelt opisao je novu praksu kao “proboj” u načinu na koji se tretiraju mentalno i fizičko zdravlje.

– S obzirom na to da se uticaj pandemije koroinavirusa i dalje oseća u većem delu zemlje, ovo nije moglo da dođe u bolje vreme – rekao je ministar.

Dr Lem kaže da se očekuje da će se program “lečenja prirodom” proširiti na svaku provinciju i teritoriju do kraja 2022.

Propusnica koju prepiše lekar, omogućava neograničen ulaz tokom godinu dana u preko 80 nacionalnih parkova, nacionalnih istorijskih mesta i nacionalnih zaštićenih područja pored mora, teritorije koja zajedno pokriva više od 450.000 kvadratnih kilometara zemlje i vode.

Postoji više od 1.000 zdravstvenih radnika širom Kanade sada ima dozvolu za propisivanje ovakve terapije.

Dr Lem kaže da program podstiče da se više vremena provede u prirodi i to naročito za pojedince koji pate od anksioznosti, depresije i drugih problema mentalnog zdravlja.

Istraživanja su pokazala da pristup prirodi takođe može smanjiti hronične bolesti (poput dijabetesa, visokog krvnog pritiska i bolesti pluća), poboljšati ishod porođaja.

Studije su otkrile da boravak u prirodi otvara pravu vezu: što je više ljudi povezanih sa prirodom, veća je verovatnoća da će ih priroda i zaštititi.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300