Šetnja prirodom kao zvanična terapija za poboljšanje zdravlja u Kanadi

pesacenje deliblatska pescara
Šetnja prirodom kao zvanična terapija za poboljšanje zdravlja u Kanadi

Lekari u Kanadi mogu da, kao terapiju, prepišu boravak u nekom od parkova pacijentima koji pate od mentalnih i fizičkih zdravstvenih problema.

U nekoliko kanadskih provincija doktori mogu da obezbede pacijentima propusnicu za ulazak u ceo sistem nacionalnih parkova u zemlji sa ciljem da se poboljša njihovo mentalno i fizičko zdravlje, prenosi RTS.

Iz uprave nacionalnih parkova Kanade, saopšteno je da se pridružuju nacionalnom programu “prepisivanja parka na recept”, koji dovodi pacijente u prirodu na najmanje dva sata nedeljno.

To može uključivati sve, od radova u bašti u dvorištu do istraživanja zelenih površina, šuma, polja…

Važno je, kažu stručnjaci, da pacijenti imaju iskustvo i dodir sa prirodom.

– Moramo da smanjimo barijere prema prirodi – rekla je dr Melisa Lem, porodični lekar iz Vankuvera koja je jedan od pokretača ove ideje.

U pisanoj izjavi, ministar životne sredine i klimatskih promena Stiven Gilbelt opisao je novu praksu kao “proboj” u načinu na koji se tretiraju mentalno i fizičko zdravlje.

– S obzirom na to da se uticaj pandemije koroinavirusa i dalje oseća u većem delu zemlje, ovo nije moglo da dođe u bolje vreme – rekao je ministar.

Dr Lem kaže da se očekuje da će se program “lečenja prirodom” proširiti na svaku provinciju i teritoriju do kraja 2022.

Propusnica koju prepiše lekar, omogućava neograničen ulaz tokom godinu dana u preko 80 nacionalnih parkova, nacionalnih istorijskih mesta i nacionalnih zaštićenih područja pored mora, teritorije koja zajedno pokriva više od 450.000 kvadratnih kilometara zemlje i vode.

Postoji više od 1.000 zdravstvenih radnika širom Kanade sada ima dozvolu za propisivanje ovakve terapije.

Dr Lem kaže da program podstiče da se više vremena provede u prirodi i to naročito za pojedince koji pate od anksioznosti, depresije i drugih problema mentalnog zdravlja.

Istraživanja su pokazala da pristup prirodi takođe može smanjiti hronične bolesti (poput dijabetesa, visokog krvnog pritiska i bolesti pluća), poboljšati ishod porođaja.

Studije su otkrile da boravak u prirodi otvara pravu vezu: što je više ljudi povezanih sa prirodom, veća je verovatnoća da će ih priroda i zaštititi.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama