Šest ključnih promena u načinu života pomažu sprečavanju klimatske krize

Jump

Foto: takethejump.org

Stanovnici razvijenih zemalja mogu da pomognu da se spreči klimatski slom tako što će napraviti šest relativno jednostavnih promena načina života, pokazuje novo istraživanje.

Istraživanje koje su sproveli akademici na britanskom Univerzitetu Leeds i koje su analizirali stručnjaci iz globalne inženjerske firme Arup i grupe svetskih gradova C40, pokazalo je da bi preuzimanje ovih šest obaveza moglo da predstavlja četvrtinu smanjenja emisija potrebnih da bi se globalno zagrevanje održalo na 1,5 C, prenosi Guardian.

Tom Bejli, suosnivač kampanje “Jump”, rekao je: – Ovim se jednom zauvek završava debata o tome da li građani mogu imati ulogu u zaštiti naše zemlje. Nemamo vremena da čekamo da jedna grupa reaguje, potrebna nam je “sva akcija svih aktera odmah”.

Bejli je rekao da kako svet dostiže ivicu ekološkog kolapsa, potrebna mu je izvodljiva alternativa ovom “univerzalnom potrošačkom društvu” u sledećoj deceniji.

– Istraživanje pokazuje da vlade i privatni sektor imaju najveću ulogu, ali je takođe jasno iz naše analize da pojedinci i zajednice mogu napraviti ogromnu razliku.

Kampanja “Jump” traži od ljudi da se prijave za sledećih šest aktivnosti za jedan, tri ili šest meseci:

1. Jedite uglavnom biljnu ishranu, sa zdravim porcijama i bez otpada

2. Ne kupujte više od tri nova komada odeće godišnje

3. Čuvajte električne proizvode najmanje sedam godina

4. Ne obavljajte više od jednog kratkog leta svake tri godine i jednog dugog leta svake osam godina

5. Oslobodite se ličnih motornih vozila ako možete – a ako ne, zadržite svoje postojeće vozilo duže

6. Napravite barem jedan životni pomak da biste podstakli sistem, kao što je prelazak na zelenu energiju, izolaciju vašeg doma ili korišćenje etičkih i zelenih banaka.

Kampanja “Jump” je zvanično počela prošle subote. Kampanja postiče ljude da krenu, čak i ako ne mogu da se prodržavaju 100% da urade ono što mogu.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300