Sekopak: Iskustva sa projekta “Reciklomat” značajna za kreiranje regulatornog okvira i unapređenje sistema upravljanja ambalažnim otpadom

reciklomat

Operater za upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom Sekopak u poslednje tri godine bio je partner na nekoliko projekata koji se tiču pametne reciklaže, sa ciljem ispitivanja kako građani reaguju na ovakav način odvajanja ambalažnog otpada, koji su izazovi i mogući načini unapređenja. U saradnji sa javno komunalnim preduzećima ovaj operater postavio je reciklomate u Kragujevcu, Nišu, Aranđelovcu, a uskoro će biti postavljeni i u Novom Sadu, saopštio je Sekopak.

Projekat “Reciklomat” u Beogradu završen je u decembru 2023. godine, a sva iskustva koja su stečena biće sastavni deo predloga Sekopaka ka Ministarstvu zaštite životne sredine, u sklopu procesa unapređenja sistema za primarnu selekciju ambalažnog otpada i najavljenih izmena i dopuna Zakona o ambalaži i ambalažnim otpadu.

– Ovakvi projekti su važni za kreiranje kvalitetnog regulatornog okvira i drago nam je što kao operater sistema možemo da damo naš doprinos. Ideja svakog projekta jeste da prednosti i rešenja za nedostatke prerastu u sistem, jer je svaki projekat po svojoj prirodi vremenski ograničen – istakla je generalna direktorka Sekopaka Violeta Belanović.

Projekat u Beogradu trajao je dve i po godine, a reciklomati su na nekim lokacijama pražnjeni i više puta na dan. Bilo je potrebno vreme da se građani naviknu na ovaj način odlaganja ambalažnog otpada. Kako navode u Sekopaku, u početku su u reciklomatima zaticali razne predmete, od kesa, voća, patika, do drške od metle.

Sekopak nije vlasnik mašina, tako da njihovo buduće korišćenje ne zavisi od ovog operatera.

Građani su za dve i po godine u reciklomat ubacili 8,5 miliona ambalažnih jedinica, a kompanija Sekopak se zahvaljuje svim građanima koji su ih koristili i na taj način doprineli zaštiti životne sredine.

– Sekopak u ovoj godini nastavlja sa postavljanjem infrastrukture za odvajanje ambalažnog otpada u cilju unapređenja primarne selekcije i ostvarenja ciljeva koje je Ministarstvo propisalo izmenjenom Uredbom o utvrđivanju plana smanjenja ambalažnog otpada za 2024. godinu. Novina koju ova uredba donosi jeste uvođenje ciljeva za komunalni ambalažni otpad – navodi generalna direktorka Sekopaka Violeta Belanović.

Ona ističe da je veoma važno da građani Srbije pravilno odvajaju ambalažni otpad, da im to postane navika. Benefiti koji se mogu ostvariti korišćenjem reciklomata samo su mali podsticaj, način da se privuče pažnja i da na otpad gledaju kao na resurs koji predstavlja sekundarnu sirovinu od koje može ponovo da nastane ambalaža.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300