Sajmu automobila u Švajcarskoj i zvanično došao kraj, posle 119 godina

auto
auto

Foto: Pixabay/GoranH

Sajam automobila u Ženevi je jedan od najvećih međunarodnih sajmova automobila, a sada mu je došao kraj.

Odbor “Comité permanent du Salon international de l’automobile Foundation”, tela odgovornog za sajam, saopštio je da neće organizovati budući sajam zbog “neizvesnih ishoda”.

Sajam je prvi put održan 1905. godine, pa se ovom odlukom završava 119-godišnja tradicija.

Ali koje su to neizvesnosti? Fondacija iza sajma automobila u Ženevi kaže da su oni povezani sa onim što se dešava u automobilskoj industriji. Aleksandar de Sanarklens, predsednik Fondacije, opisuje tu odluku kao žaljenje i napominje da je nedostatak interesovanja proizvođača automobila doveo u sumnju Salon automobila u Ženevi, prenosi CarBuzz.

– Nezainteresovanost proizvođača za sajam u Ženevi u teškom industrijskom kontekstu, konkurencija sa sajmova u Parizu i Minhenu, koju favorizuje njihova domaća industrija, i nivo ulaganja potrebnih za održavanje ovakvog sajma, predstavljaju konačni udarac budućem izdanju – dodao je on.

Pet godina čekanja

Zbog globalne pandemije, izložba 2020. otkazana je nekoliko dana pre otvaranja. Trebalo je pet godina da se sajam automobila u Ženevi vrati. Poslednja izložba, koja je održana u februaru početkom ove godine, bila je slabo posećena od strane proizvođača i posetilaca. Nije iznenađujuće što su organizatori odlučili da zauvek prekinu ovu tradiciju.

Kao rezultat toga, Odbor Fondacije “Comité permanent du Salon international de l’automobile” u Ženevi će zatražiti raspuštanje Fondacije, jer trenutni tržišni uslovi neće rezultirati uspehom budućih sajmova automobila u Ženevi.

Iako se Sajam automobila u Ženevi neće vratiti, Ženevski sajam automobila u Kataru (GIMS Katar) će nastaviti da radi na Bliskom istoku, a sledeći će se održati u novembru 2025. u Dohi.

Sandro Meskuita, izvršni direktor GIMS-a, uveren je da će sajam ostati uspešan.

– Zadovoljstvo je shvatiti da saloni automobila nastavljaju da privlače brendove u različitim delovima sveta i da je Međunarodni sajam automobila u Ženevi ojačao popularnost na Bliskom istoku – rekao je on.

Podsetimo, prošle godine se nekoliko velikih nemačkih proizvođača automobila povuklo sa sajma u Ženevi, dok su sajmovi poput GIMS Katar i Auto China sve popularniji.

Svet se menja i mnogi proizvođači bi radije napravili pometnju na društvenim mrežama i kampanjama za privlačenje pažnje nego da troše vreme i novac na lične prezentacije. Nažalost, ova promena je zatvorila jedan od najcenjenijih i najstarijih salona automobila na svetu, prenosi N1 Zagreb.

Izvor: N1

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300