“Rio Tinto” odlučio da zastane sa projektom “Jadar”

Rudarske mašine
rudarstvo_masina

Foto: Pexels/Abdul Zreika

Generalna direktorka firme “Rio Sava Exploration”, kćerke kompanije “Rio Tinta”, Vesna Prodanović izjavila je da ta kompanija planira da zastane sa projektom “Jadar” i da pozove na javni dijalog, prenosi Beta.

Cilj je da se kako dodaje, svi stanovnici upoznaju sa svim aspektima projekta. Za razvoj Projekta”Jadar” do sada uloženo 450 mil USD.

– Odluku grada Loznice o ukidanju Prostornog plana vidimo kao znak da je potrebno da se s nadležnim institucijama dodatno predstave određeni aspekti projekta. Smatramo da je otvoreni dijalog u interesu svih zainteresovanih strana, zajednice i kompanije, i naredni period posmatramo kao priliku da se razjasne sva sporna pitanja – navela je Prodanović.

Ona je rekla da se projekat “Jadar” planira u predviđenim zakonskim okvirima, ali da se neće preduzimati nijedan korak koji može dodatno da zabrine stanovnike. Dodaje da se projekat realizuje u skladu sa zakonskom regulativom Srbije i prema visokim standardima Evropske unije.

– Samo “hladne glave” možemo da realno sagledamo sve tehničke, ekonomske, socijalne i ekološke aspekte “Jadra”. Naravno, sve ovo se odvija u okviru regulative koja se odnosi, ne samo na sprovođenje samog projekta, već i na druge aspekte, uključujući i na zaštitu prava svih stranih investitora – istakla je Prodanović.

Ona je dodala da je za dobijanje Studije procene uticaja na životnu sredinu neophodno odobrenje o eksploatacionom polju koje će potvrditi njegove koordinate.

– Ovo odobrenje ne daje eksploataciona prava, niti dozvolu za izgradnju objekata. Studija procene uticaja je regulatorni proces kojim rukovodi Vlada Srbije. Kao deo tog procesa, moramo pokazati na koji način ćemo maksimalno, u skladu sa zakonskim odrednicama, umanjiti uticaje na životnu sredinu – napominje predstavnica “Rio Tinta”.

Prema njenim rečima, studija će biti na javnoj raspravi, dok će finalnu ocenu o projektu doneti nezavisno telo koje treba da formira Ministarstvo zaštite životne sredine. Prodanović je istakla da ne postoji potpisan dokument izmedju Srbije i “Rio Tinta” u vezi sa sprovođenjem projekta “Jadar”, a iz kog proizilaze obaveze za bilo koju stranu.

– Potpisan je samo Memorandum o razumevanju, neobavezujući dokument koji potvrđuje da će strane potpisnice u dobroj volji i u zakonskim okvirima raditi zajedno na sprovođenju projekta – kaže Prodanović.

Odgovarajući na pitanje da li postoji dokument na osnovu kojeg bi država Srbija bila u obavezi da “Rio Tintu” plati odštetu ukoliko se ne dobije dozvola za otvaranje rudnika, Prodanović je rekla da se to reguliše međudržavnim sporazumom koji garantuje međunarodne mehanizme zaštite investicija.

“Rio Tinto” je ove godine saopštio da će u svoj projekat u Srbiji uložiti 2,4 milijarde američkih dolara. Ipak, zbog najave da će proizvoditi litijum u dolini reke Jadar, građani su širom Srbije u nekoliko navrata organizovali su blokade puteva.

– Poštujemo pravo da na javno izražavanje stavova, na demokratski pristup i različite poglede. “Jadar” je grinfild projekat, podzemni rudnik u nerudarskom području Srbije, i ne čudi da su ljudi zabrinuti zbog uticaja i da žele sve informacije o rudniku – napominje Prodanović.

Građani okoline Loznice koji se ne slažu sa ovom projektom često naglašavaju svoje negativno iskustvo u vezi sa zagađenjem koje su u tom području izazvali rudnici u Stolicama i Zajači.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300