Reciklaža u Novom Pazaru – Saradnja JKP “Gradska čistoća” i kompanije “Ekostar Pak” u uvođenju primarne separacije otpada

reciklazne kante novi pazar

Foto: Ekostar Pak

Kako bi što veće količine ambalažnog otpada usmerili na reciklažu, u Novom Pazaru su u prethodnom periodu organizovali primarnu separaciju otpada.

– Više od 650 tona papira i kartona u 2022. godini smo prikupili i obradili, a zatim predali nacionalnom operateru za upravljanje ambalažnim otpadom – kompaniji “Ekostar Pak”, što nas svrstava među najuspešnije lokalne samouprave u Srbiji, ako uzmemo u obzir predatu količinu u odnosu na broj korisnika – kaže za portal SRDA Faruk Suljević, vršilac dužnosti direktora JKP “Gradska čistoća” u Novom Pazaru.

Suljević napominje da očekuju povećanje sakupljanja ambalažnog otpada za 30%.

U Novom Pazaru će u narednim danima po domaćinstvima biti podeljeno 3.000 posuda za razvrstavanje otpada – plavih kanti za papir i žutih za PET i limenke, od čega je 1.500 kanti obezbedila kompanija „Ekostar pak“.

Svako domaćinstvo će dobiti i brošuru sa podacima koje informišu građane o ekonomskom, ekološkom i socijalnom značaju pravilnog razvrstavanja kućnog otpada, uštedi resursa i ponovnoj upotrebi recikliranog materijala. Svi koji budu uključeni u reciklažu na ovaj način, dobiće i specijalni popust od 10% na usluge odnošenja otpada.

– Pilot projekat primarne separacije otpada u individualnim domaćinstvima, kroz posebno odvajanje ambalažnog papira, ALU i PET ambalaže, pokrenuli smo ove godine u Trsteniku i Novom Pazaru. Cilj nam je da građanima olakšamo reciklažu u njihovim domovima, ali i da procenimo uspešnost ovakvog sistema odvajanja otpada, na mestu nastanka – rekla je Bojana Perić, direktorka kompanije „Ekostar pak“.

Ovim pilot projektom kompanija „Ekostar Pak” nastavlja uspešnu saradnju, započetu 2021. godine, sa JKP „Gradska čistoća“ iz Novog Pazara, koja se zasniva na uspostavljanju i održavanju sistema primarne selekcije komunalnog otpada u gradu i okolini, kroz obezbeđivanje opreme, akcije prikupljanja ambalažnog otpada i edukacije najmlađih.

Za nešto više od dve godine kompanija „Ekostar pak“ je za novopazarsko komunalno preduzeće obezbedila 70 reciklažnih kontejnera, viljuškar za reciklažni centar i kamion za prikupljanje reciklažnog otpada sa ciljem da se unapredi primarna separacija ambalažnog otpada u ovom gradu.

Plavi kontejneri služe za odlaganje papira i kartona, a crveni kontejneri za odlaganje stakla, PET ambalaže i limenki.

reciklazni kontejneri novi pazar 2

JKP ,,Gradska čistoća“ Novi Pazar, koje se bavi sakupljanjem i transportom ambalažnog otpada sa teritorije opštine Novi Pazar, za godinu dana sakupi u proseku oko 650 tona ambalažnog otpada.

Iz kompanije “Ekostar Pak” ističu da je Novi Pazar primer kako zajedničkim snagama mogu da se smanje količine otpada koji se odlaže na deponiju i povećaju količine reciklažnog materijala.

– Smatramo da dobrom saradnjom sa lokalnim samoupravama i javno komunalnim preduzećima u vidu ulaganja u posude za sakupljanje otpada i adekvatnu mehanizaciju, kao i edukaciju građana na temu reciklaže, možemo da unapredimo sistem upravljanja otpadom u Srbiji. „Ekostar pak“ sarađuje sa 27 komunalnih preduzeća širom Srbije i samo u ovoj godini smo im obezbedili brojnu opremu – 200 kontejnera, 2.300 kanti, komunalna vozila i prese sa ciljem unapređenja sistema sakupljanja – istakla je Perić.

kamion_novi pazar

Foto: JKP Gradska čistoća Novi Pazar

Kompanija “Ekostar Pak” ističe da je razvila sakupljačku mrežu ambalažnog otpada na teritoriji Srbije.

– Saradnja sa 27 javnih komunalnih preduzeća zasniva se na kreiranju posebnih rešenja shodno potrebama lokalnih zajednica, infrastrukturi i kapacitetima sa kojima raspolažu kao i specifičnostima njihovog poslovanja. Razvili su različite modele saradnje – kroz ulaganje u kontejnere za separaciju otpada, zvona za staklo, kanti za individualna domaćinstva i ugostiteljske objekte, vozila za sakupljanje ambalažnog otpada, prese, viljuškare kao i drugu dodatnu opremu koja je bila neophodna da se uspostavi ili dodatno razvije proces sakupljanja ambalažnog otpada – kažu u kompaniji.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300