Reciklaža tonera – “Gigraphix” iz Kikinde u februaru pokreće novo postrojenje

toneri

Mnoge firme u Srbiji ne znaju šta da rade sa starim toner kasetama, tačnije ne mogu da pronađu operatera koji radi reciklažu ovog otpada. Dodatnu zabunu im unose prodavci toner kaseta koji navode da rade reciklažu tonera a u stvari rade reparaciju toner kaseta uz uslov da se kupe već remontovane toner kasete.

Tržište Srbije su preplavile kineske toner kasete koje su jeftinije, ali je sa njima problem što ne mogu da se repariraju i ponovo upotrebe pa završavaju na deponiji.

Istražujući za interaktivnu mapu reciklaže Gde reciklirati.rs, došli smo samo do jedne firme koja radi reciklažu toner kaseta – “Gigraphix” iz Kikinde, koja je u vlasništvu italijanske firme “SEA Group”.

Ova firma je ranije radila jedan deo reciklaže tonera, a sada kompletira mašine za ceo proces reciklaže.

Kada im stignu toner kasete, prvo se radi razvrstavanje, kako bi se iskoršćene toner kasete remontovale i ponovo koristile za štampanje. Taj proces se odvija manuleno.

– Firme nam predaju stare toner kasete, a ako od nas kupe reparirane cena za zbrinjavanje njihovih starih je manja. Toner kasete koje su dalje potencijano korisne predajemo i drugim operaterima ili izvozimo. Izvoz ide u majku-firmu u Italiju – kaže u razgovoru za portal SRDA.rs Jovan Jovanov iz firme “Gigraphix”.

Toner kasete koje ne mogu da se repariraju za ponovno korišćenje odlaze na reciklažu.

– Obrada se vrši u nekoliko faza. Najpre se radi grubo razbijanje, potom izvlačenje toner praha, pa odlazi u mašinu koja radi mlevenje. Onda se ta mešavina šalje na separator na razdvajanje gvožđa, aluminijuma i plastike, a potom na traku koja odvaja aluminijum od plastike. Ovo se odvija uz prusustvo dva radnika – objašnjava Jovanov.

Jovanov navodi da do sada nisu dobijali gvožđe, aluminjum i plastiku kao čiste proizvode već je to bilo mešano i onda su plaćali dalje zbrinjavanje ovog otpada. Sa novom linijom dobijaće čiste sirovine i očekuju da će ih prodavati na tržištu. Toner prah predaju na dalju obradu ili na deponovanje.

– Još jedna mašina treba da stigne iz Italije da kompletiramo, pa očekujemo da pokrenemo reciklažu na novoj liniji do polovine februara.

Kako navodi naš sagovornik, značila bi im pomoć države u vidu subvencija za zbrinjavanje određenih količina, i procentualno učešće u opremi za dalji proces reciklaže.

– Cilj nam je da uložimo u mašinu za obradu plastike tj. da dobijamo granulat. Takođe, cilj nam je da ubuduće zbrinjavamo i toner prah u procesu pirolize kojom se dobijaju ulja.

Ponovna upotreba kao prvi korak, a potom i reciklaža starih toner kaseta, su izuzetno važni za životnu sredinu jer se štede materijali i energija, i ne odlaze na deponije.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje