Reciklaža Tetra Pak ambalaže – Od upotrebljene višeslojne kartonske ambalaže dobijaju se maramice, ubrusi, kutije, gajbice

Reciklaža Tetra Pak ambalaže polazi od nas. Najpre treba da ovu višeslojnu kartonsku ambalažu odvojimo i odložimo u predviđena mesta za sakupljanje.

Tetra Pak ambalaža se u Srbiji sakuplja, odlazi na sortirnicu kako bi se razdvojila od drugog ambalažnog otpada, potom se balira i transportuje u reciklažne centre gde se dobijaju materijali koji se mogu dalje koristiti za pravljenje raznovrsnih proizvoda.

Pogledajte gde možete predati Tetra Pak ambalažu za reciklažu u našem tekstu Gde reciklirati Tetra Pak – Višeslojnu kartonsku ambalažu odlažite u reciklažne kontejnere, kante i pametne mašine – SRDA

Kako se priprema Tetra Pak ambalaža za reciklažu

sakupljanje tetrapaka

O procesu reciklaže za portal Srda govori Tanja Basta, ekspertkinja za održivost u kompaniji “Tetra Pak, koja proizvodi ovu ambalažu u Gornjem Milanovcu i u 40 fabrika širom sveta.

Naša sagovornica napominje da je odvajanje upotrebljene Tetra Pak ambalaže za građane jednostavan proces.

– Ono što je bitno je da se ambalaža u potpunosti isprazni, ali nakon toga, nema potrebe za ispiranjem, odvajanjem plastičnih čepova ili spljeskavanjem ambalaže – mada je to svakako zgodnije kada je u pitanju ušteda prostora za kućni otpad u domaćinstvima. Građani često misle da ispiranjem Tetra Pak ambalaže pomažu reciklažu, ali za tim nema potrebe – ona u pogon za reciklažu ide takva kakva jeste, a ispiranje sa druge strane pravi problem dodatne potrošnje vode, za kojim nema potrebe – kaže Basta.

Tetra Pak ambalaža se uglavnom sakuplja sa drugim ambalažnim otpadom, odvozi se na liniju za sekundarnu separaciju gde se balira u velike kocke i potom se transportuje u reciklažne centre.

– U ovim postrojenjima dalje nema nikakve posebne pripreme upotrebljene ambalaže – materijal koji stigne sa kamiona koristi se onakav kakav je stigao, i u tom trenutku praktično prestaje da bude otpad i postaje sirovina – navodi naša sagovornica.

Proces reciklaže Tetra Pak ambalaže

View this post on Instagram

A post shared by SRDA (@srda.rs)

U postrojenjima za reciklažu se uz pomoć mašine, koja se naziva palper, obavlja proces pulpiranja upotrebljene ambalaže.

– Proces pulpiranja podrazumeva mešanje prispelog materijala sa vodom uz pomoć velikih „propelera“, kako bi se odvojili svi delovi ambalaže koji se mogu dalje ponovo upotrebiti. Nakon tridesetak minuta, kao rezultat ovog procesa, nastaju dve smese: jedna je čista drvena palpa, iz koje se dobijaju papirni i kartonski proizvodi, dok je druga smesa kombinacija plastike i aluminijuma, koju nazivamo polialuminijum, i koja se takođe dalje koristi u industriji kao sirovina za proizvodnju brojnih drugih proizvoda. Takođe, otpadna voda koja nastaje u ovom procesu dalje ide na odgovarajući tretman, kako bi se izbeglo dodatno zagađenje životne sredine.

demo pulper_reciklaza tetrapaka

Demo palper

U sedištu Tetra Pak kompanije u Novom Beogradu se nalazi mala mašina „demo palper“ koja pokazuje ceo ovaj proces i služi kompaniji da demonstrira reciklažu višeslojne kartonske ambalaže.

Šta se dobija reciklažom Tetra Pak ambalaže?

reciklaza tetrapaka proizvodi

Proizvodi dobijeni od reciklirane Tetra Pak ambalaže

Reciklažom Tetra Pak pakovanja dobija se oko 70% papirnih vlakana i 30 procenta polialuminijuma (plastika+aluminijum).

Vlakna koja se dobijaju na ovaj način su veoma kvalitetna i jaka, i mogu se reciklirati još sedam do deset puta. Od njih se proizvode ubrusi, maramice, kartonske kutije, itd. Polialuminijum se može dalje reciklirati, ali količine sakupljenog materijala danas u Srbiji nisu dovoljne da ovaj proces bude ekonomski isplativ, pa se ovaj materijal dalje koristi za proizvodnju energije.

reciklaza tetrapaka_polialuminijum

Aluminijumske flekice

– Idealno rešenje za preostali polialuminijum je primena tehnologija koja omogućava da i iz ove dobijene smese nastanu novi proizvodi, kao što su gajbice, palete, hranilice za ptice ili dozeri za sapun. Ovakva rešenja su već primenjena u našim partnerskim postrojenjima u Holandiji, Nemačkoj ili u Češkoj, gde od polialuminijuma nastaju polietilenske granule i aluminijumske flekice. Upravo zato se i zalažemo za unapređenje procesa sakupljanja upotrebljene ambalaže za reciklažu, kako bi slična rešenja bila dostupna i u postrojenjima u Srbiji – navodi naša sagovornica.

Reciklaža Tetra Pak ambalaže u Srbiji

Reciklaža Tetra Pak ambalaže se odvija u postrojenju firme „Brzan-Plast“ iz Batočine. „Brzan-Plast“ izdvaja drvna vlakna iz Tetra Pak ambalaže i proizvodi papir, dok se aluminijum i polimer spaljuju u cementarama i koriste kao izvor energije.

reciklaža brzan plast

Ubrusi dobijeni od drvnih vlakana u Brzan-plastu

Druga firma koja preuzima ovu ambalažu i koristi je u pravljenju novog proizvoda je „Feplo“ iz Čačka. „Feplo“ koristi celo upotrebljeno pakovanje i proizvodi panel ploče za građevinsku industriju.

– Nažalost, kapaciteti ovih fabrika trenutno nisu ni približno iskorišćeni, iako se, u cilju upošljavanja postojećih kapaciteta, u njima reciklira i otpad iz naše fabrike u Gornjem Milanovcu, kao i otpad iz punionica koje koriste našu ambalažu. Uvođenje odgovarajućih rešenja u procesu sakupljanja i upravljanja otpadom u Srbiji omogućila bi potpuno iskorišćenje kapaciteta ovih domaćih recklera – napominje Tanja Basta.

reciklaza tetrapaka_feplo ploce

Feplo ploče od upotrebljene Tetra pak ambalaže

Kada je reč o ovoj ambalaži, kompanija Tetra Pak je za teritoriju Evropske unije postavila ambiciozan cilj da do 2030. godine 90% upotrebljene Tetra Pak ambalaže bude sakupljeno, a 70% poslato na reciklažu.

U Srbiji se ne zna koliko je reciklirano Tetra Pak ambalaže, jer u izveštavanju Agencije za zaštitu životne sredine Tetra Pak ambalaža nije posebno izdvojena, već se o ovoj vrsti otpada izveštava zajedno sa količinama papira i kartona.

– Za Tetra Pak, odnosno višeslojnu kartonsku ambalažu, u Srbiji ne postoje posebno definisani ciljevi za sakupljanje i reciklažu. Smatramo da ovo nije dobro rešenje, a sakupljanje Tetra Pak ambalaže dodatno otežava i činjenica da finansijska nadoknada za kompanije koje se bave razvrstavanjem otpada, da sa upotrebljenom Tetra Pak ambalažom postupaju na ispravan način, odnosno da je ispravno sortiraju i pošalju dalje u postrojenja za reciklažu, nije na zadovoljavajućem nivou. To sve rezultuje u neiskorišćenosti domaćih kapaciteta za reciklažu Tetra Pak ambalaže i gubljenju vrednih sirovina – napominju u kompaniji “Tetra Pak”.

tetra pak ambalaza

Foto: Tetra Pak

U ovoj kompaniji kažu da se zalažu za donošenje zakonodavnog okvira koji bi propisao relevantne nacionalne ciljeve, i koji bi bio postavljen tako da svi učesnici u ovom lancu imaju jasna prava, obaveze i odgovornosti.

– Smatramo da bi uspostavljanje depozitnog sistema upravljanja ambalažnim otpadom, koji bi pokrivao što veći broj vrsta materijala i veličina pakovanja, uključujući tu i Tetra Pak ambalažu, mogao u vrlo kratkom vremenskom roku da da zadovoljavajuće rezultate i za privredu i za državu. Ono što je dodatno značajno je i činjenica da bi ovakav sistem i građanima omogućio jednostavnije odlaganje otpada, a svedoci smo da želja građana postoji, ali ne i infrastruktura koja im u ovom trenutku može izaći u susret.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300