Ražnjevi se ponovo gnezde na Zasavici

ptice raznjevi

Foto: ptocesrbije.rs/Imran Shah

Društvo za zaštitu ptica Srbije je objavilo da se ptice ražnjevi ponovo gnezde na Zasavici.

Prilikom redovnog monitoringa i obilaska kolonije čaplji na području SRP “Zasavica” korišćen je dron kako bi što kvalitetnije izvršili evidenciju prisutnih vrsta i brojnosti istih. Kako je tokom proleća na prostoru rezervata, a posebno vodoplavnog pašnjaka Valjevac, ražanj (Plegadis falcinellus) gotovo svakodnevno beležen pojedinačno i u grupama do 10 ptica bilo je očekivano da se ptice verovatno gnezde u postojećoj mešovitoj koloniji čaplji.

Nakon pregleda snimaka i posmatranja u kasnim popodnevnim satima ustanovljeno je prisustvo najmanje 5 gnezdećih parova koji su svoja gnezda imali u nižim slojevima vrba iva. Takođe, utvrđeno je gnežđenje najmanje 2 para čaplji govedarki (Bubulcus ibis) koje su koloniju čaplji na Zasavici naselile prvi put tek 2021. godine. Sa ovim nalazom broj savremenih gnezdarica na Zasavici porastao je na 113.

– Ražanj se inače na Zasavici poslednji put gnezdio krajem 19. veka i to u brojnosti od 250 parova. Nije poznato kada su tačno nestali, ali nakon sredine 20. veka više nisu bili beleženi na gnežđenju. Prva savremena posmatranja bila su 2008. godine, a nakon toga su usledila sve učestalija posmatranja, kao i formiranje mešovite kolonije čaplji 2012. godine u Sandžaku. Iako je bio očekivan, povratak ražnja nas sve ohrabruje i ukazuje da vredi raditi na zaštiti prirode, kao i da staralac rezervata Pokret gorana Sremske Mitrovice uspešno radi svoj posao – navodi Marko Šćiban, ornitolog Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje