Raspisan poziv za privatizaciju preduzeća za preradu životinjskog otpada “Energo-zelena”

svinje_stocarstvo
svinje_stocarstvo

Ministarstvo privrede raspisalo je poziv za učešće u postupku javnog prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem radi prodaje kapitala preduzeća za preradu neškodljivog otpada “Energo-zelena” iz Inđije.

Početna cena je 10,62 miliona EUR, na koliko je i procenjena vrednost kapitala “Energo-zelene”, preduzeća koje je, za razliku od svih ostalih iz privatizacionog portfelja, na našem tržištu počelo da posluje kao grinfild investicija sa belgijskim kapitalom 2010. godine, da bi četiri godine kasnije pokrenula arbitražu protiv Srbije.

Zainteresovani za kupovinu “Energo-zelene” mogu da se prijave za učešće u postupku najkasnije do 12. februara 2024. godine, i to tako što će je dostaviti u zatvorenoj koverti zajedno sa ponudom.

Prodajna dokumentacija, po ceni od 100.000 dinara, biće dostupna od 21. decembra, a zahtev za otkup te dokumentacije može se uputiti do 15. januara.

Slučaj “Energo-zelene” postao je poznat široj javnosti kada je 2014. godine ta kompanija zajedno sa njenim akcionarom, belgijskom kompanijom Zelena N.V. objavila da je pokrenula arbitražu protiv Srbije pred Međunarodnim centrom za rešavanje investicionih sporova u Vašingtonu (ICSID).

Kao razlog za pokretanje arbitražnog postupka navela je “značajne gubitke i štetu koja joj je pričinjena” a tokom poslovanja u oblasti neškodljive prerade životinjskog otpada.

– Do gubitaka i štete je došlo zbog niza nedozvoljenih radnji i propusta od strane nadležnih organa Republike Srbije – tvrdila je tada “Energo-zelena” i navela da je u postrojenje u Inđiji uložila 21,5 milion EUR i zaposlila više od 40 radnika, ali da se suočila sa “diskriminacijom” ali i “nespremnošću srpske Vlade da poštuje sopstvene propise”.

“Energo-zelena” tvrdila je tada da “Srbija u kontinuitetu toleriše rad i ponašanje veterinarske inspekcije koje nije u skladu sa zakonom” kao i da je, između ostalog, posledica toga da “neki proizvođači životinjskog otpada i dve kafilerije u vlasništvu države bacaju životinjski otpad u prirodu i na taj način je zagađuju”.

Država Srbija postala je vlasnik 100% kapitala “Energo-zelene” 2019. godine, a prema podacima bonitetne kuće CompanyWall, ta kompanija posluje bez prekida, dok su u vlasničkoj strukturi Republika sa 87,23% i Vojvodina sa 12,77%.

“Energo-zelena” je u 2022. godini ostvarila ukupan prihod od 392,7 miliona dinara i neto dobit u iznosu od 14,62 miliona dinara, a na kraju te poslovne godine imala je 43 zaposlenih.

Izvor: biznis.rs

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300