Puštena u rad nova linija za preradu mulja na prečistaču otpadnih voda u Vršcu

preciscavanje otpadnih voda
preciscavanje otpadnih voda

Foto: pixabay

Na prečistaču otpadnih voda u Vršcu puštena je u probni rad nova linija za preradu mulja, čime je završena modernizacija tog postrojenja. Savremeni prečistač, zajedno sa fabrikom za preradu pijaće vode, Vršac svrstava među najbolje ekološke primere u zemlji.

Nakon rekonstrukcije i modernizacije prečistača, analize koje se vrše svakodnevno pokazuju da kvalitet otpadne vode koja izlazi iz postrojenja zadovoljava i domaće i evropske ekološke standarde i potpuno je neškodljiva za životnu sredinu. Izgradnjom nove linije rešeno je i pitanje mulja, koji se sada pretvara u praškasti neopasni otpad.

– Na ovaj način mi zaokružujemo kompletan proces prečišćavanja otpadnih voda, a takođe tretiramo mulj koji nakon ove obrade više neće biti nusproizvod, već će imati svoju ulogu i funkciju na našoj lokalnoj deponiji – kaže Dragan Popović, stručni saradnik u sektoru vodovoda i kanalizacije u JKP “Drugi oktobar”.

U Vršcu je još 1984. godine, uporedo sa izgradnjom kanalizacione mreže na koju je danas priključeno 95% domaćinstava u gradu, radilo na projektovanju i izgradnji prečistača otpadnih voda.

– Vršac je jedan od pionira u ovom poslu, zapravo te 1984. mislim da su samo dva grada ili tri, pored Vršca, imala rešeno prečišćavanje otpadnih voda. Sada, pogotovo sa ovom linijom za preradu mulja mislim da opet samo još par gradova u Republici ima rešeno pitanje, a sa stanovišta ekologije i zaštite životne sredine je više nego značajno – kaže Jasmina Jevremović, šef službe kanalizacije u JKP “Drugi oktobar”.

Vršac nema veliku reku, pa se prerađena voda iz postrojenja izliva u Maloritski kanal, pa dalje do kanala Dunav-Tisa-Dunav.

Svakodnevne interne analize, ali i one koje se rade u Zavodu za javno zdravlje Pančevo pokazuju da je voda iz postrojenja ekološki prihvatljiva, i da ne narušava ekološki balans životne sredine.

Izvor: RTS

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300