Prvi korak ka formiranju regionalne platforme Zapadnog Balkana za Poglavlje 27

oblak
Prvi korak ka formiranju regionalne platforme Zapadnog Balkana za Poglavlje 27

“Koalicija 27” i organizacije iz regiona Zapadnog Balkana napravile su prvi korak ka formiranju zajedničke platforme posvećene unapređenju procesa reformi sadržanih u EU pregovaračkom Poglavlju 27 u oblasti životne sredine, saopštila je “Koalicija 27”.

U utorak, 13. oktobra 2021. godine, održana je prva regionalna konferencija organizacija i platformi iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije i Kosova. Konferenciju je organizovala Svetska organizacija za zaštitu prirode (WWF Adria), članica “Koalicije 27” iz Srbije, kroz projekat “Zaštićena područja za prirodu i ljude II” koji podržava Švedska.

U uvodnom delu konferencije, organizacije su imale priliku da predstave svoj rad, izveštaje o napretku u reformama predviđenih Poglavljem 27, kao i specifične probleme s kojima se suočavaju. “Koaliciju 27” iz Srbije predstavljale su Milena Antić i Asja Francisti, kao i organizatori iz WWF Adria – Goran Sekulić, Milena Ljubičić, Vanja Jakšić i Ana Čolović.

Severnu Makedoniju predstavili su Filip Stojanovski i Bojana Stanojevska Pecurovska iz Centra za klimatske promene. Predstavnice crnogorske “Koalicije 27” bile su Azra Vuković iz organizacije Green Home i Rita Barjaktarović iz NVO “Sjeverna zemlja – Berane”. Albaniju su predstavljali Mihallaq Qirjo iz REC Albania i Gentri Kromidha iz INCA Albania. Predstavnici Bosne i Hercegovine bili su Sanja Stević iz “Eko-forum Zenica” i Redžib Skomorac iz Centra za životnu Sredinu. Predstavnici kosovskih organizacija bili su Egzon Tahirukaj u ime CNVP Kosovo, Flutra Zymi u ime Active Citizens i Liron Gjocaj u ime INDEP (Institute for Development Policy).

Na konferenciji su razmatrani osnovni strateški pravci i dalje funkcionisanje buduće regionalne mreže organizacija, a razmenjivana su i iskustva i izazovi individualnih organizacija i mreža u procesu praćenja reformi predviđenih Poglavljem 27. Među svim prisutnim organizacijama i platformama postoji konsenzus da je regionalno uvezivanje preko potreban korak u ovom procesu.

U narednom periodu sledi potpisivanje zajedničkog memoranduma o razumevanju i zvanično formiranje regionalne mreže za Zapadni Balkan.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama