Prvi korak ka formiranju regionalne platforme Zapadnog Balkana za Poglavlje 27

oblak
oblak_3

“Koalicija 27” i organizacije iz regiona Zapadnog Balkana napravile su prvi korak ka formiranju zajedničke platforme posvećene unapređenju procesa reformi sadržanih u EU pregovaračkom Poglavlju 27 u oblasti životne sredine, saopštila je “Koalicija 27”.

U utorak, 13. oktobra 2021. godine, održana je prva regionalna konferencija organizacija i platformi iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije i Kosova. Konferenciju je organizovala Svetska organizacija za zaštitu prirode (WWF Adria), članica “Koalicije 27” iz Srbije, kroz projekat “Zaštićena područja za prirodu i ljude II” koji podržava Švedska.

U uvodnom delu konferencije, organizacije su imale priliku da predstave svoj rad, izveštaje o napretku u reformama predviđenih Poglavljem 27, kao i specifične probleme s kojima se suočavaju. “Koaliciju 27” iz Srbije predstavljale su Milena Antić i Asja Francisti, kao i organizatori iz WWF Adria – Goran Sekulić, Milena Ljubičić, Vanja Jakšić i Ana Čolović.

Severnu Makedoniju predstavili su Filip Stojanovski i Bojana Stanojevska Pecurovska iz Centra za klimatske promene. Predstavnice crnogorske “Koalicije 27” bile su Azra Vuković iz organizacije Green Home i Rita Barjaktarović iz NVO “Sjeverna zemlja – Berane”. Albaniju su predstavljali Mihallaq Qirjo iz REC Albania i Gentri Kromidha iz INCA Albania. Predstavnici Bosne i Hercegovine bili su Sanja Stević iz “Eko-forum Zenica” i Redžib Skomorac iz Centra za životnu Sredinu. Predstavnici kosovskih organizacija bili su Egzon Tahirukaj u ime CNVP Kosovo, Flutra Zymi u ime Active Citizens i Liron Gjocaj u ime INDEP (Institute for Development Policy).

Na konferenciji su razmatrani osnovni strateški pravci i dalje funkcionisanje buduće regionalne mreže organizacija, a razmenjivana su i iskustva i izazovi individualnih organizacija i mreža u procesu praćenja reformi predviđenih Poglavljem 27. Među svim prisutnim organizacijama i platformama postoji konsenzus da je regionalno uvezivanje preko potreban korak u ovom procesu.

U narednom periodu sledi potpisivanje zajedničkog memoranduma o razumevanju i zvanično formiranje regionalne mreže za Zapadni Balkan.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300