Prve Nacionalne konsultacije o životnoj sredini u susret konferenciji “Stokholm+50”

konferencija stokholm 50
konferencija stokholm 50

Foto: UNDP

U Palati Srbija održane su prve Nacionalne konsultacije o životnoj sredini, u okviru priprema Srbije za učešće na globalnoj konferenciji “Stokholm+50: zdrava planeta za prosperitet svih – naša odgovornost, naša prilika”, koja će se održati u junu ove godine. Konsultacije organizuje, uz podršku Vlade Švedske i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), saopštio je UNDP.

Na današnjim konsultacijama učestvovalo je više od 150 predstavnika i predstavnica državnih institucija, civilnog sektora i akademske zajednice, a otvorila ih je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, uz ambasadorku Švedske u Srbiji Aniku Ben David, specijalnu savetnicu predsednice Vlade Srbije Slavicu Đukić Dejanović i stalnu predstavnicu UNDP-a u Srbiji Fransin Pikap.

Prema rečima Irene Vujović, otvaranje Klastera 4, u okviru kojeg je i Poglavlje 27 – Životna sredina i klimatske promene jasan je signal da je u ovoj oblasti u prethodnom periodu ostvaren značajan napredak.

– Od 2014. godine usvojeno je 23 zakona i 200 podzakonskih akata, a trenutno je pripremljeno još pet zakona iz resora zaštite životne sredine. Ministarstvo koje vodim je izradilo i Predlog strategije niskougljeničnog razvoja, kao i Predlog nacionalno utvrđenog doprinosa smanjenju emisija GHG koji je dat drugim ministarstvima na saglasnost, a pre svega Ministarstvu rudarstva i energetike. U borbi sa ovim izazovima današnjice, važnu ulogu ima regionalna saradnja, posebno u ispunjenju ciljeva Zelene agende za Zapadni Balkan. Niz konsultacija koje smo danas pokrenuli od velikog je značaja, jer ćemo na taj način, uz učešće svih zainteresovanih strana, sagledati najvažnije ekološke pribleme i pripremiti predloge za nacionalni izveštaj koji ćemo predstaviti na konferenciji u Stokholmu. Za nas je jednako važna saradnja na nacionalnom, regionalnom i globalnom nivou, jer samo na taj način možemo da dođemo do adekvatnih rešenja koja su važna za održiv razvoj – izjavila je Irena Vujović, ministarka zaštite životne sredine.

U okviru današnjih konsultacija održana su tri dijaloga u čijem fokusu su bili: zaštita biodiverziteta i prirodnih ekosistema, adekvatno reagovanje na klimatske promene, zelena transformacija privrede kao način oporavka od posledica pandemije COVID-19, kao i aktivnosti koje je potrebno preduzeti kako bi zaštita životne sredine bila uključena u sve sektorske politike i doprinela postizanju održivog razvoja na nacionalnom i lokalnom nivou.

– Srbija je izabrana kao jedna od 59 zemalja u kojima Vlada Švedske podržava konsultativni proces uoči sastanka u Stokholmu u junu. Nacionalne konsultacije su važna prilika za dijalog različitih aktera u srpskom društvu o ključnim prioritetima akcije za zaštitu životne sredine između. Zaključci ovih konsultacija će biti predstavljeni na sastanku “Stokholm+50” u junu. Veoma sam srećna što angažovanje za zaštitu životne sredine u srpskom društvu raste, kao i u Evropi i širom sveta – izjavila je Nj.E. Anika Ben David, ambasadorka Švedske u Srbiji.

Fransin Pikap, stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji, je rekla da je zabrinjavajuće videti da svet ni posle 50 godina nije napravio dovoljan pomak ka zaštiti životne sredine i sprečavanju promene klime.

– Ove nacionalne konsultacije pomažu u sagledavanju ključnih ekoloških izazova, kao i toga šta Srbija treba da preduzme da bi smanjila zagađenje životne sredine, očuvala biodiverzitet, i adekvatno odgovorila na izazove klimatskih promena. Zato okupljamo predstavnike svih segmenata društva, uključujući mlade, kako bi svi bili jednako uključeni u davanje preporuka – rekla je Pikap.

Na događaju je predstavljena i onlajn digitalna platforma “SparkBlue”, koja omogućava da se svi zainteresovani aktivno uključe u proces nacionalnih konsultacija kako bi dali svoj doprinos, pratili tok dijaloga i ostvarene rezultate u vidu preporuka za dalje korake u unapređenju životne sredine u Srbiji.

Sledeća dva dijaloga u okviru Nacionalnih konsultacija fokusiraće se na povezanost životne sredine i javnog zdravlja i ulogu mladih u zaštiti životne sredine.

Konferencija “Stokholm+50: zdrava planeta za prosperitet svih – naša odgovornost, naša prilika”, biće održana 2. i 3. juna 2022. godine u glavnom gradu Švedske. Osim obeležavanja 50 godina od prve konferencije Ujedinjenih nacija o životnoj sredini, cilj ovog međunarodnog sastanka je i da ubrza sprovođenje aktivnosti koje doprinose ostvarenju globalnih Ciljeva održivog razvoja, Sporazuma iz Pariza o klimatskim promenama, kao i “zeleni” oporavak od posledica pandemije COVID-19.

Uz podršku Vlade Švedske, UNDP organizuje nacionalne konsultacije u susret konferenciji u Stokholmu u 59 zemalja širom sveta, među kojima je i Srbija. Na osnovu ključnih nalaza i preporuka Nacionalnih konsultacija, UNDP će podržati pripremu nacionalnog izveštaja koji će delegacija Srbije predstaviti na globalnoj konferenciji u Stokholmu.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300