Prstenovanje belih roda u sklopu Grasslandbirs IPA projekta

bela roda
bela roda

Foto: Pixabay/AndreaGibhardt

Mađarsko društvo za zaštitu ptica i prirode (MME) i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) u sklopu IPA projekta “Očuvanje ptica panonskih slatina kroz edukaciju i uključivanje volontera (HUSRB/23S/12/043)” koji je započeo 1. juna 2024. godine, organizovali su prstenovanja mladunaca belih roda za javnost, uključujući volontere.

U obe zemlje organizovani su događaji koji su privukli preko sto posetilaca što je bio i jedan od osnovnih ciljeva ovog projekta kao i podizanje svesti o ugroženim vrstama ptica i njihovom staništu u obe zemlje. Poslednje prstenovanje belih roda za javnost, je 3. jula u 18 časova u Europa parku u Hodmezovasarhelju (Hódmezővásárhely), saoptilo je DZPPS.

Bela roda (Ciconia ciconia) je simbolična vrsta u regionu koja je u poslednjih nekoliko decenija počela prvenstveno da se gnezdi u naseljenim mestima i čiji je trend rasta populacije u opadanju. Kao razlozi navode se promene u poljoprivrednoj praksi, smanjenje pašarenja, gubitak močvarnih staništa usled klimatskih promena što dovodi do nestanka staništa za pronalaženje hrane.

Bela roda je migratorna vrsta koja migrira na velike udaljenosti i na tim migratornim rutama suočava se sa pretnjama kao što su ilegalni lov, nestanak staništa za pronalaženje hrane kao i nestanak usputnih stanica i zimovališta.

– Prstenovanje mladunaca belih roda u gnezdima je tradicija duga preko sto godina i pruža nam vredne podatke o migratornim putevima, periodu kada ptice migriraju, o starosti, podatke o načinu biranja mesta za gneždenje, o teritorijama kao i o ponašanju tokom gneždenja. Ove informacije su veoma važne tokom donošenja aktivnih mera zaštita za ovu vrstu – navodi DZPPS.

Krajem juna, volonteri i saradnici obe organizacije u obe zemlje su posetili gnezda belih roda čije lokacije su unapred bile najavljene iz dva razloga: prikupljanje naučnih podataka i upoznavanje javnosti sa biologijom i ekologijom belih roda kroz akciju prstenovanja mladunaca. Zahvaljajući ovome, prisutni su stekli nezaboravno iskustvo.

U okviru prekograničnog IPA projekta Grasslandbirds, do sada prstenovanje mladunaca belih roda je organozivano na tri mesta i prstenovano je 50 mladunaca (45 u Srbiji i 5 u Mađarskoj) iz 20 gnezda (18 u Srbiji i 2 u Mađarskoj).

Događajima je prisustvovalo preko 200 učesnika (50 u Srbiji i 150 u Mađarskoj). Zahvaljujući MVM- DÉMÁSZ u Bač-Kiškun i Čongrad županiji prstenovani su mladunci u dodatnih 66 gnezda.

Poslednje javno prstenovanje mladunaca belih roda će biti 3. jula u Europa parku u Hodmezovasarhelju (Hódmezővásárhely) kod ulice Árvíz. Organizatori pozivaju sve zainteresovane.

Koordinacija i dobra organizacija prstenovanja pružili su nam dobru priliku za razmenu znanja i iskustva kao i razumevanje lokalnih problema.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300