Protest protiv zagađenja vazduha u Beogradu: “Pažljivo diši, opasno po život”

protest zagadjenje vazduha_eko straza
protest zagadjenje vazduha_eko straza

Foto: Eko straža

Peti protest protiv zagađenja vazduha pod nazivom “Narod protiv trovača”, u organizaciji Eko straže, završen je danas nešto posle 14 časova na Trgu Republike.

Okupljeni su oko 12 časova ispunili prostor izmedju zgrade Skupštine Srbije i Predsedništva kao i plato od te zgrade do Pionirskog parka.

Učesnici protesta pod nazivom “Narod protiv trovača” nose transparente na kojima piše “Vazduh je opasan”, “Samo sloga od smoga spasava” “Stop ekološkom izbeglištvu”, “Svima nam pluća guši vazduh naš…”, “Pažljivo diši, opasno po život”, prenosi Beta.

Sa protesta je zatraženo da Vlada usvoji sve neophodne stretegije za rešavanje problema aerozagađenja i da se poštuju postojeći zakoni u toj oblasti, a da tužilaštvo počne da radi svoj posao i spreči zagađivače.

Predstavnik Eko straže Bojan Simšić je zapitao zašto su, ako vazduh u Beogradu nije zagađen, kupljeni prečišćivači za Skupštinu Srbije.

Rekao je da je danas organizovan peti protest, izrazio zadovoljstvo brojem okupljenih i dodao da Eko straža neće odustati od borbe od zdravu životnu sredinu.

Prefesor Fizičkog fakulteta Vladimir Đordjević je pročitao nazive gradova sa ,kako je kazao, dugotrajnim prekomernim zagađenjem vazduha, te naveo da je u Popovcu 129, a u Užicu 122 dana to bio slučaj.

Kazao ja da mnogi gradovi u Srbiji nemaju aparate za merenje količine pm čestica u vazduhu.

Predstavnci ekološih udruženja iz Smederava i novogradskih blokova su ukazali na probleme sa kojiam se suočavaju u oblasti aerozagadjenja, te ukazali na potrebu jednistvenog ekološkog delovanja.

Saobraćaj u Ulici kralja Milana je tokom protesta bio blokiran.

Nakon šetnje, na Trgu Republike govorili su lokalni ekološki aktivisti iz Bora, Valjeva, Šapca.

 

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300