Proširuje se zona zaštite Parka prirode Begečka jama

begecka_jama
begecka_jama

Foto: pzzp.rs

Begečka jama je proglašena za zaštićeno područje od lokalnog značaja III kategorije, na današnjoj 25. sednici Skupštine grada Novog Sada, saopštio je Pokrajinski zavog za zaštitu prirode.

Park prirode Begečka jama će imati šire granice zaštite u cilju očuvanja plavnih staništa. Reč je o reviziji postojeće zaštite prirodnog područja treće kategorije i izmenama granice zaštite na osnovu studije Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode. Revizijom se površina zaštićenog područja povećava sa 379,4 hektara na 489,5 hektara, a određuje se zaštitna zona od 387,75 hektara, što iznosi 22,5%. Begečka jama će imati režime zaštite drugog i trećeg stepena u svojim pojedinim područjima, a u skladu s tim se definišu i mere zaštite, zabrane i ograničenja. Režim zaštite drugog stepena obuhvata 130,14 hektara, a pod trećim stepenom zaštite će biti 359,37 hektara.

Ovom odlukom obezbeđuje se zaštita divlјih vrsta karakterističnih za ta staništa, od kojih su mnoge strogo zaštićene vrste, kao i očuvanje geomorfoloških oblika karakterističnih za velike ravničarske reke. Zaštitom je obuhvaćeno celo plavno područje unutar koga se nalaze šumske kulture na kojima je uspostavlјen režim zaštite III stepena radi usmerenog i ograničenog održivog razvoja, odnosno gazdovanja do prevođenja u sastojine autohtonih vrsta. Donošenjem ove odluke o zaštiti, kao i planovima i aktivnostima na upravljanju, doprineće se smanjenju negativnih antropogenih uticaja i usporavanju prirodnih procesa koji dovode do prirodnih sukcesija i gubitka prirodnih vrednosti područja.

Kako je definisano predlogom odluke, na području Begečke jame zabranjuje se neplanska seča i oštećivanje šumskog drveća, zamena autohtonih vrsta, čista seča šuma u pojasu od 20 metara oko Begečke jame, bare Provalije, bare Jajare, kao i oko mrtvaja, depresija, vikend-naselja i auto-kampa.

Osnovne prirodne vrednosti Parka prirode Begečka jama ogledaju se u prisustvu 125 taksona viših bilјaka (122 vrste i tri podvrste), oko 150 vrsta ptica, 14 vrsta riba, 11 vrsta vodozemaca, šest vrsta gmizavaca i 18 vrsta insekata od nacionalnog i međunarodnog značaja.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300