Proizvodnja sladoleda u Srbiji beleži strelovit rast

sladoled
sladoled

Foto: pixabay/ stocksnap

Proizvodnja sladoleda u Srbiji u 2021. godini iznosila je 42.114 tona, prethodne godine je proizvedeno 33.818 tona, što znači da je ovaj segment konditorske industrije zabeležio skok od skoro 25%, ukazuju podaci Privredne komore Srbije (PKS).

U Srbiji je 2019. godine proizvedeno 33.875 tona, što je više za čak 51,82% u odnosu na 2018. godinu.

Od 2018. godine se beleži snažan trend rasta u ovoj industriji, koji je ranijih godina bio u konstantnom ali blagom porastu, pokazuju podaci PKS.

– Izvoz sladoleda je poslednjih godina u porastu, prošle godine izvezeno 30.000 tona sladoleda, u vrednosti od oko 63 miliona evra. U 2021. godini Srbija je izvezla četvorostruko više sladoleda nego 2016. godine – kažu u PKS.

Sladoled se izvozi iz Srbije na tržišta u regionu, a najviše u Bugarsku, Grčku, Ujedinjeno Kraljevstvo, BiH, Rumuniju, Poljsku, Crnu Goru, Nemačku, Severnu Makedoniju, Hrvatsku.

U Srbiji posluju nekoliko velikih fabrika sladoleda: “Frikom”, “Froneri Adriatic” i kompanija “Swisslion-Takovo”, koje zapošljavaju oko 2.000 radnika. Sladolede proizvodi i oko 100 zantaskih sladoledžija, prema podacima Privredne komore Srbije.

U jednoj sladoledžijskoj radnji na Novom Beogradu, kažu da je ove godine potražnja velika i da su veoma zadovoljni prodajom.

Svake godine, kako kažu, probaju da uvedu i neke nove ukuse, ovog leta su uveli nove proizvode sladoled sa žitaricama i proteinski sladoled.

Međutim, nisu se mnogo kupovali najnoviji sladoledi, kupci više vole klasične ukuse, čokolada, vanila i jagoda, kažu sladoled-majstori za Novu ekonomiju.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300