Proizvodnja sladoleda u Srbiji beleži strelovit rast

sladoled
Proizvodnja sladoleda u Srbiji beleži strelovit rast

Foto: pixabay/ stocksnap

Proizvodnja sladoleda u Srbiji u 2021. godini iznosila je 42.114 tona, prethodne godine je proizvedeno 33.818 tona, što znači da je ovaj segment konditorske industrije zabeležio skok od skoro 25%, ukazuju podaci Privredne komore Srbije (PKS).

U Srbiji je 2019. godine proizvedeno 33.875 tona, što je više za čak 51,82% u odnosu na 2018. godinu.

Od 2018. godine se beleži snažan trend rasta u ovoj industriji, koji je ranijih godina bio u konstantnom ali blagom porastu, pokazuju podaci PKS.

– Izvoz sladoleda je poslednjih godina u porastu, prošle godine izvezeno 30.000 tona sladoleda, u vrednosti od oko 63 miliona evra. U 2021. godini Srbija je izvezla četvorostruko više sladoleda nego 2016. godine – kažu u PKS.

Sladoled se izvozi iz Srbije na tržišta u regionu, a najviše u Bugarsku, Grčku, Ujedinjeno Kraljevstvo, BiH, Rumuniju, Poljsku, Crnu Goru, Nemačku, Severnu Makedoniju, Hrvatsku.

U Srbiji posluju nekoliko velikih fabrika sladoleda: “Frikom”, “Froneri Adriatic” i kompanija “Swisslion-Takovo”, koje zapošljavaju oko 2.000 radnika. Sladolede proizvodi i oko 100 zantaskih sladoledžija, prema podacima Privredne komore Srbije.

U jednoj sladoledžijskoj radnji na Novom Beogradu, kažu da je ove godine potražnja velika i da su veoma zadovoljni prodajom.

Svake godine, kako kažu, probaju da uvedu i neke nove ukuse, ovog leta su uveli nove proizvode sladoled sa žitaricama i proteinski sladoled.

Međutim, nisu se mnogo kupovali najnoviji sladoledi, kupci više vole klasične ukuse, čokolada, vanila i jagoda, kažu sladoled-majstori za Novu ekonomiju.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama