Profesor pliva od Švarcvalda do Crnog mora da pokaže koliko je Dunav zagađen

oblaci_dunav
oblaci_dunav

Profesor hemije iz Nemačke namerava da prepliva 2.700 kilometara Dunava kako bi pokazao nivo zagađenja te reke.

Profesor Andreas Fath Univerziteta u Furtvangenu tokom tri meseca plivaće do ušća Dunava u Crno more kroz Austriju, Mađarsku i Srbiju te završiti samo nekoliko kilometara od granice Rumunije i Ukrajine.

Iz projekta “Čisti Dunav”, koji od petka prati Fatha, kažu da kroz Dunav svakodnevno u moru završi oko četiri tone plastike, prenosi Hina.

“Neke zemlje kroz koje Dunav protiče nemaju ni efikasni sistem reciklaže boca ni razumne načine sprečavanja stvaranja otpada. Plastične boce, kese i mikroplastika mogu se naći duž obala i na rečnom dnu”, tvrdi organizacija.

Ovaj 57-godišnji predavač svakodnevno će uzimati uzorke vode iz Dunava. Na njegovo plivačko odelo biće pričvršćen i pasivni skupljač koji će detektovati strane materije u vodi. Veb stranica projekta prikazivaće rezultate brzih testova uzoraka.

Na ovom će poduhvatu uz 57-godišnjaka biti tim koji će održavati radionice, predavanja i akcije čišćenja reke.

Fathu ovo nije prvi put da kombinuje nauku i ekstremne sportove – 2014. preplivao je hiljade kilometara Rajne kako bi skrenuo pažnju na kvalitet vode.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300