Primat životnoj sredini u odnosu na fudbalske stadione i naoružanje – Šta pokazuje izveštaj Fiskalnog saveta

novac
novac

Foto: pixabay/nattanan23

Zbog višedecenijski nedovoljnih javnih investicija u zaštitu životne sredine i komunalnu infrastrukturu situacija u ovom sektoru je kritično loša, ocenio je Fisklani savet u izveštaju “Politika javnih investicija u Srbiji: analiza stanja i preporuke za moguće unapređenje”.

U dokumentu se navodi da “novi dominantan model upravljanja javnim investicijama ima, međutim, brojne slabosti i rizike”. Jedan od problema je zapostavljanje mnogih važnih sektora kao što su zaštita životne sredine, obrazovanje.

Kako navodi Fiskalni savet, usled proizvoljne selekcije projekata, sektorska struktura javnih investicija nije usklađena sa objektivnim potrebama zemlje.

– Određene neravnoteže u kapitalnom budžetu opšte države postojale su i pre prelaska na novi model upravljanja javnim investicijama. Međutim, te neravnoteže dodatno i znatno su produbljene nakon što je država dominantno počela da se oslanja na nestandardne procedure za ugovaranje i realizaciju infrastrukturnih projekata. Preterana proizvoljnost u odabiru projekata dovela je do toga da su neki sektori, poput zaštite životne sredine i obrazovanja neopravdano zapostavljeni – objašnjava se u izveštaju.

Zbog višedecenijski nedovoljnih javnih investicija u zaštitu životne sredine i komunalnu infrastrukturu situacija u ovom sektoru je kritično loša.

Fiskalni savet je još u svom izveštaju iz 2018. ukazao na to da ni u jednom sektoru ne postoji tako poražavajuće zaostajanje kao što je to slučaj u oblasti zaštite životne sredine, komunalne infrastrukture i vodosnabdevanja – ne samo u odnosu na razvijene zemlje EU, već i u poređenju s uporedivim zemljama CIE.

Novac dolar

U periodu 2005-2022. javne investicije u ovom sektoru iznosile su prosečno tek 0,25% BDP-a godišnje, što su skoro upola manja ulaganja nego u CIE. Srbija zato drastično zaostaje za regionom po pitanju kvaliteta i dostupnosti infrastrukture u sektoru zaštite životne sredine, komunalne i vodovodne infrastrukture.

– Ozbiljni problemi postoje praktično u svim oblastima: priključak na javnu kanalizaciju nema trećina stanovnika, infrastruktura za prečišćavanje otpadnih voda jedva da postoji (nema je čak ni u najvećim gradovima, poput Beograda i Novog Sada), na vodovodnoj mreži se izgubi previše vode za piće, koja je u mnogim delovima zemlje veoma lošeg kvaliteta, postoje ogromni nerešeni problemi u sistemu za upravljanje otpadom, čak 3,7 miliona stanovnika izloženo je vazduhu koji je zvanično ocenjen kao prekomerno zagađen i dr. – navodi Fiskalni savet.

Zanemarivanjem javnih investicija koje su neophodne za rešavanje pobrojanih i drugih problema u ovom sektoru Srbija je postala jedna od najzagađenijih zemalja u Evropi.

Ekonomske implikacije trenutnog modela sprovođenja javnih investicija

zeleno lisce

Foto: Pixabay/AnnaliseArt

Produktivnost javnih investicija, međutim, sve više se umanjuje njihovom lošom sektorskom alokacijom. Pozitivni ekonomski efekti javnih investicija uveliko zavise od selekcije projekata. Međunarodna istraživanja pokazuju da su ulaganja u pojedine sektore koji su u Srbiji trenutno zapostavljeni (obrazovanje, zaštita životne sredine) izrazito produktivna. Stoga bi, posmatrano iz ekonomskog ugla, takvim sektorima svakako trebalo dati primat u odnosu na manje produktivna ulaganja u npr. fudbalske stadione ili nabavku naoružanja i opreme uvoznog porekla, navedeno je u izveštaju.

Takođe, ekonomska teorija i empirijska istraživanja potvrđuju postojanje opadajućih marginalnih prinosa na javna ulaganja. To u osnovi znači da dalje investiranje u nove putne pravce (Vožd Karađorđe, „Osmeh Srbije“) ni izbliza neće imati pozitivne ekonomske implikacije kao što je ranije imalo ulaganje u izgradnju Koridora 10, ili kao što bi sada imalo potencijalno ulaganje u zaštitu životne sredine i komunalnu infrastrukturu, koja je trenutno u katastrofalnom stanju.

Ceo dokument možete pogledati na linku Politika javnih investicija u Srbiji: analiza stanja i preporuke za moguće unapređenje.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300