Prikupljeno pola tona otpada u akciji čišćenja Dunava duž Keja oslobođenja

Zemunski kej
zemunski_kej_5

Tokom akcije čišćenja Dunava duž zemunskog Keja oslobođenja i Velikog ratnog ostrva, pod nazivom “Grabimo vetar”, tokom vikenda je iz reke i sa priobalja prikupljeno više od 500 kilograma plastičnog, metalnog, staklenog i drvenog otpada.

Kako se navodi u saopštenju Fondacije za razvoj omladinskog jedrenja “Leptir”, koja je organizovala dvodnevnu akciju, iz reke su ivučene flaše, kanisteri, creva, granje, daske, tetrapaci, ali i itisoni i automobilske gume.

– Otpad su iz reke prikupljali naši mladi jedriličari, koji već poseduju svest o značaju reke, među njima i šampioni Srbije i Evrope, i to pomoću drvenih grabulja, sa ukupno 10 jedrilica. Zajedno smo uradili veliku stvar za Dunav i njegovu okolinu, koji su važni ne samo nama koji tu provodimo vreme, već i živom svetu kojem su reka ili Veliko ratno ostrvo prirodno stanište – rekao je predstavnik Fondacije Radovan Drezga.

On se zahvalio svim vlasnicima jedrilica i drugih plovila što su se priključili akciji, kao i svim građanima koji su se odazvali pozivu da se pridruže.

Drezga je naglasio da je to samo jedna u nizu akcija koju će Fondacija organizovati kako u Beogradu, tako i širom Srbije, uz učešće sve većeg broja partnera – od splavova, preko organizacija za zaštitu životne sredine do preduzeća za preradu otpada.

– U našoj zemlji aktivno je nekoliko jedriličarskih klubova koji se nalaze na turistički atraktivnim lokacijama, kao što su Palić, Golubac ili Donji Milanovac. Prva odgovornost za čistoću reke ili jezera je na svima nama koji ih koristimo kao vodno dobro, ali je važno da svi kao građani naše zemlje, bogate ovakvim vrednim dobrima, vodimo računa o njima. To podrazumeva i održive, ekološke aktivnosti kao što je jedrenje koje želimo da popularizujemo – kazao je Drezga.

Fondacija “Leptir“” nastala je kao podrška mladim jedriličarima da ostvare svoj pun potencijal, sa idejom promocije kulture jedrenja kao jednog od retkih ekoloških sportova.

Članovi Fondacije su proteklih pet godina zaredom jedriličarski šampioni Srbije u klasi do 15 godina starosti, a mladi jedriličar Stefan Juil bio je i šampion Evrope 2017. u toj klasi.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300