Predstavljena inicijativa za pravednu zelenu tranziciju i dekarbonizaciju Srbije

zeleno_
zeleno_22

Foto: Pixabay/ olarts

U Vladi Srbije danas je predstavljena nova inicijativa za pravednu zelenu tranziciju i dekarbonizaciju srpske privrede i industrije, koju će uz finansijsku podršku Vlade Japana i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine i Ministarstvom rudarstva i energetike sprovoditi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Cilj ove inicijative, čija je vrednost 1.010.000 dolara, je da podstakne proces dekarbonizacije, odnosno napuštanja uglja kao dominantnog izvora za proizvodnju energije u Srbiji, istovremeno vodeći računa da i cena i koristi ove tranzicije budu ravnomerno raspoređeni u društvu, saopštio je UNDP.

Zelena tranzicija može da donese značajan boljitak za životnu sredinu i zdravlje ljudi, privredu i društvo u celini, ali će uticati na industriju  rudarstvo i evoluciju energetskog sektora u Srbiji. Zato je neophodno da zelena tranzicija bude pravedna i strateški isplanirana na vreme, kako bi se minimizirao gubitak radnih mesta i obezbedila ekonomska sigurnost za stanovništvo u delovima zemlje koji se oslanjaju na ove sektore.

– Kako bi doprineo tranziciji ka dekarbonizovanom društvu, radi budućnosti čovečanstva, Japan će sa oko 42 miliona dolara podržati 23 zemlje, među kojima je i Srbija. Osim finansijske, Japan će podršku pružiti i u vidu znanja i ekspertize. Konkretno, kroz ovu inicijativu želimo da obezbedimo da princip pravednosti bude sastavni deo zelene tranzicije i dekarbonizacije privrede. Istovremeno ćemo pomoći da se uvedu inovativni poslovni modeli i osiguraju investicije u zelene tehnologije – istakao je Takahiko Kacumata, ambasador Japana u Srbiji.

Takahiko Kacumata

Foto: UNDP

– Vlada Srbije je od kad je formirana opredeljena za zelenu i borbu protiv klimatskih promena, što znači da zaštita životne sredine i energetika više ne mogu ići odvojeno. Projekat koji danas predstavljamo je važan jer šalje poruku da ne odustajemo od procesa zelene energetske tranzicije, već da on treba da se ojača i ubrza, jer on nije omča oko vrata, nego način da se prevaziđu problemi i izvor nove nacionalne i energetske moći – poručila je Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike.

Ona je dodala da su mnoge zemlje otišle daleko u tom procesu, ali i da je Srbija, koja je na početku tog procesa, pokazala da je aktivna u njemu, o čemu govori donošenje Zakona o klimatskim promenama koje je pripremilo Ministarstvo zaštite životne sredine, kao i set modernih zakona iz oblasti energetike, uključujući prvi poseban Zakon o korišćenju OIE i novi Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije.

Pomoćnica ministarke zaštite životne sredine Sandra Dokić ističe da je ova inicijativa od velikog značaja za efikasnu i pravednu zelenu tranziciju privrede i društva u Srbiji.

– Važan korak smo napravili u martu prošle godine kada je usvojen Zakon o klimatskim promenama koji predviđa donošenje podzakonskih akata i strateških dokumenata koji će nam odrediti jasan pravac kretanja ka niskougljeničnom društvu. Ta tranzicija mora da bude pravedna, zbog čega je neophodno da vodimo računa o svakom pojedincu i da uspostavimo otvoren dijalog sa svima na koje će ona direktno ili indirektno uticati. Na ovom putu, kao i za svaku veliku sistemsku promenu, znače nam jaka partnerstva, kako bismo udružili znanja, uključili sve aktere i na najbolji način sproveli sve ono što su zelene politike i prioriteti Vlade Srbije – rekla je Dokić, ističući da je značajno i što upravo ovaj projekat koji finansira Vlada Japana počinje istovremeno sa aktivnostima Ministarstva u okviru projekta Zelena agenda u Srbiji, koji takođe doprinosi zelenoj tranziciji.

– Pravedna zelena tranzicija je sastavni deo, a ne posledica procesa dekarbonizacije privrede. Uz podršku Vlade Japana i u partnerstvu sa Vladom Srbije, UNDP će se pobrinuti da, paralelno sa zelenom transformacijom srpske privrede i društva, bude obezbeđena adekvatna podrška i pravedna tranzicija za regione, sektore i lokalne zajednice koje ekonomski zavise od intenzivnog korišćenja fosilnih goriva, posebno uglja – kako niko ne bi bio izostavljen – rekla je Fransin Pikap, stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji.

UNDP će u okviru nove inicijative podržati Vladu Srbije u izradi Plana pravedne tranzicije ka nisko-ugljeničnoj ekonomiji, a preduzeća iz javnog i privatnog sektora pozvati da predlože inovativna rešenja za dekarbonizaciju privrede i industrije, i smanjenje zagađenja životne sredine. Pored toga, biće podržana primena najboljih predloga u praksi.

Osim što predstavlja održivo rešenje za krizu na globalnom energetskom tržištu, prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije, kao i energetska efikasnost, neophodni su kako bi se smanjile emisije gasova sa efektom staklene bašte (GHG) koje negativno utiču na klimatske promene i izazivaju globalno zagrevanje.

Srbija se kao potpisnica Sporazuma iz Pariza o klimi obavezala da smanji emisije GHG, a zelena transformacija privrede i društva je neizostavan deo pristupanja zemlje Evropskoj uniji i istovremeno uslov da srpski proizvodi ostanu konkurentni u EU, koja je glavno izvozno tržište Srbije.

Projekat “Pravedna zelena tranzicija i dekarbonizacija u Srbiji” sprovodi UNDP u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine i Ministarstvom rudarstva i energetike, uz finansijsku podršku Vlade Japana.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje