Predloženo odlaganje primene Euro 7 standarda za sva motorna vozila za 2030.

automobili
automobili

Nadležni odbor Evropskog parlamenta predložio je odlaganje primene Euro 7 standarda za sva motorna vozila za 2030. godinu za automobile i kombije, odnosno 2031. za kamione i autobuse.

Odbor za zaštitu životne sredine Evropskog parlamenta usvojio je predloge Evropske komisije o dodatnoj podeli emisije u tri kategorije za laka komercijalna vozila na osnovu njihove težine, smanjenju emisije štetnih gasova (kao što su oksidi azota, čestice, ugljen monoksid i amonijak), manjoj emisiji zagađujućih materija (mikroplastika iz guma ili čestice iz kočnica) i zahteve koji se odnose na izdržljivost baterije, ali je ostavio duži prelazni rok za primenu budućeg zakona.

– Uspešno smo uspostavili ravnotežu između ekoloških ciljeva i vitalnih interesa proizvođača. Bilo bi kontraproduktivno sprovoditi ekološke politike koje štete i evropskoj industriji i njenim građanima. Kroz naš kompromis služimo interesima svih uključenih strana i izbegavamo ekstremne pozicije – rekao je izvestilac Aleksandr Vondra nakon usvajanja predloga.

Dokument usvojen na sednici Odbora za zaštitu životne sredine naći će se pred poslanicima na plenarnoj sednici 1. novembra i kada bude usvojen predstavljaće osnov za pregovaračku poziciju Evropskog parlamenta sa vladama država članica Evropske unije o konačnom obliku zakona.

Evropska komisija je 10. novembra 2022. predložila strože standarde za emisije zagađivača vazduha za vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, bez obzira na gorivo koje se koristi i njihovo uvođenje 2025. godine za manja vozila i 2027. za autobuse i kamione.

Prema analizi EK, do 2035. Euro 7 bi smanjio emisije azota iz automobila i kombija za 35% u poređenju sa Euro 6, i za 56% u poređenju sa Euro VI za autobuse i kamione. Emisije čestica iz automobila i kombija bile bi manje za 13%, a iz autobusa i kamiona za 39%, dok bi čestice kočnica bile manje za 27%.

Izvor: N1

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300