Predlog programa upravljanja muljem 2023-2032. na javnoj raspravi do 6. februara

preciscavanje otpadnih voda
preciscavanje otpadnih voda

Foto: pixabay

Predlog programa upravljanja muljem u Republici Srbiji za period 2023-2032. godine je na javnoj raspravi od 16. januara do 6. februara 2023. godine, objavilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Dokument u PDF formatu možete preuzeti na linku Predlog programa upravljanja muljem u Republici Srbiji za period 2023-2032. godine.

Mulj je krajnji nusproizvod prečišćavanja komunalnih otpadnih voda koji nastaje iz različitih izvora u procesu prečišćavanja otpadnih voda, u zavisnosti od zahtevane efikasnosti prečišćavanja i usvojene tehnologije procesa prečišćavanja otpadnih voda.

Srbija nema uspostavljen sistem upravljanja muljem niti je do sada imala plan za uspostavljanje tog sistema. Pojedinačna postrojenja odlažu mulj, u skladu sa svojim lokalnim fizičkim i finansijskim uslovima i postojeća praksa se svodi na odlaganje na opštinske deponije ili u okviru prostora samih postrojenja, uz neadekvatne mere zaštite životne sredine.

Usled potrebe dugoročnog rešavanja pitanja upravljanja muljem u Srbiji, Ministarstvo zaštite životne sredine je pokrenulo inicijativu za izradu posebnog programa za upravljanje muljem, imajući u vidu posebne karateristike ovog pitanja u odnosu na pitanja upravljanja drugim vrstama otpada koji u su obuhvaćeni Programom upravljanja otpadom, kao i da je upravljanje muljem obuhvaćeno posebnim direktivama EU.

U okviru pregovora za pristupanje EU, Srbija je kroz Poglavlje 27 započela proces uspostavljanja sistema upravljanja muljem i njegovo prilagođavanje ciljevima i pravnim tekovinama EU.

Primedbe, predlozi i sugestije na dokument dostavljaju se pisanim putem Ministarstvu zaštite životne sredine, Beograd, ul. Omladinskih brigada 1, ili elektronskim putem na e-mail adresu sekretarijat@eko.gov.rs sa naznakom: „Javna rasprava – Predlog programa upravljanja muljem u Republici Srbiji za period 2023-2032. godine”, do 6. februara 2023. godine.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300