Pravo na popravku uređaja i nakon isteka garancije: Postignut istorijski dogovor u EU

veš mašina beko
ves_masina

Evropski parlament i Savet EU postigli su u četvrtak politički dogovor o direktivi koja će potrošačima osigurati “pravo na popravku” proizvoda i kao podsticaj da produže vek svojih proizvoda, prenosi Poslovni dnevnik.

U Evropskoj uniji se svake godine proizvede 35 miliona tona otpada iako istraživanje Eurobarometra pokazuje da čak 77% potrošača podržava popravku uređaja, umesto da kupuju nove.

Prema postignutom dogovoru, potrošačima će popravka uređaja postati pristupačnija ne samo za vreme zakonskog trajanja garancije, već i po isteku, prenosi N1 Sarajevo.

Proizvođači će biti obavezni da popravljaju uobičajene kućne uređaje poput veš mašine, usisavača, čak i pametnih telefona, a taj popis rasće s vremenom. Proizvođači će morati da informišu potrošače o proizvodima koje su dužni da poprave, a potrošači će imati pravo na zamenski uređaj dok traje popravka ili se odlučiti na popravljeni uređaj kao alternativu.

Uspostaviće se besplatna internet platforma na kojoj će se potrošači moći povezati sa serviserima i trgovcima obnovljene robe i tako upoređivati cene i tražiti bolje ponude, a još jedna novost za potrošače biće produženje garancije za jednu godinu nakon popravke uređaja.

– U budućnosti će biti lakše i jeftinije popravljati proizvode umesto kupovati nove, skupe. Ovo predstavlja značajan uspeh za Evropski parlament koji se žestoko zalagao za osnaživanje potrošača u borbi protiv klimatskih promena. Dogovorom se uvodi dodatnih 12 meseci zakonske garancije za proizvode i osigurava nezavisnim serviserima bolji pristup rezervnim delovima – rekao je Rene Repasi (S&D), saopštio je Evropski parlament.

Politički dogovor još formalno treba da potvrde Evropski parlament i Savet EU pre nego postane zakon. Države članice imaće dve godine da ga prenesu u nacionalna zakonodavstva.

Izvor: N1

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300