Prоlеćni umоr – kako ga umanjiti?

Poljsko cvece
poljsko_cvece_livada_2

Proleće je godišnje doba koje nam, pored dužih sunčanih dana, donosi i osećaj umora, nedostatka energije, manjka koncentracije, nedostatka apetita, potrebe za spavanjem tokom dana. Ovaj osećaj, poznat kao prolećni umor, često nas sprečava da uživamo u svemu onome što proleće sa sobom donosi.

Našem organizmu je potrebno izvesno vreme da se prilagodi promeni klime do koje dolazi tokom prelaznog perioda, između zime i proleća, i upravo tada se javlja prolećni umor. Osećaj umora i iscrpljenosti, u ovom periodu, možemo umanjiti zdravom dnevnom rutinom.

Pre svega treba da povedemo računa o načinu ishrane. Da bismo obezbedili našem telu energiju, ishrana mora da bude raznovrsna i bogata hranljivim materijama. Jaku, masnu, začinjenu hranu, koja je uobičajena u zimskom periodu, moramo zameniti hranom koja je bogata vitaminima i dijetnim vlaknima.

U ishrani treba da bude zastupljeno sezonsko i jezgrasto voće, žitarice kao što su ovas, proso, kinoa, zatim povrće, kao što su mahunarke, zelena salata, spanać, zelje, blitva, rukola, brokoli, mlad luk, praziluk i rotkvice. Masne vrste mesa treba zameniti piletinom ili ćuretinom i ribom.

Treba unositi što više vode, ograničiti unos kofeina i izbaciti iz ishrane prerađenu hranu.

Dan možemo započeti sa ovsenim pahuljicama ili ovsenom kašom sa dodatkom čia semenki, orašastih plodova, svežeg voća. Ručak može da se sastoji od čorbice od povrća, dinstanog mesa, barenog ili grilovanog povrća sa dosta raznovrsne sezonske salate koja može da nam bude i deo večere.

Sa pravilno raspoređenim obrocima i jednom do dve voćne užine u toku dana, dovoljno sna i sa umerenom fizičkom aktivnošću, možemo sebi da pomognemo u savladavanju prolećnog umora.

Svi zainteresovani građani mogu da ostvare pregled u Savetovalištu za ishranu Instituta za javno zdravlje Srbije, uz uput lekara opšte medicine iz doma zdravlja. Telefon za zakazivanje: 060/7171539.

Izvor: Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300