Potpisani ugovori za reciklažne centre u Valjevu, Užicu, Novoj Varoši i Somboru

Potpisivanje ugovora za 4 regionalna reciklazna centra
potpisivanje_ugovora_za_regionalne_reciklazne_centre

Foto: ekologija.gov.rs

Srbija će dobiti osam modernih regionalnih i reciklažnih centara ka kojima će gravitirati više od 50 gradova i opština, izjavila je danas ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

Izgradnju zelene infrastrukture za upravljanje otpadom u Srbiji, zajednički finansiraju Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Francuska agencija za razvoj (AFD), zašta je potpisan ugovor o kreditu u iznosu od 150 mil EUR, odnosno 75 miliona sa EBRD i 75 miliona sa AFD. Time su stvoreni uslovi za realizaciju prve faze projekta, za izgradnju četiri moderna regionalna i reciklažna centara u Valjevu, Užicu, Novoj Varoši i Somboru.

Ugovore o realizaciji prve faze projekta ministarka je danas potpisala sa regionalnim direktorom EBRD za zapadni Balkan Mateom Kolanđelijem, i predstavnicima javno komunalnih preduzeća koja će upravljati regionalnim centrima, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

– Danas je izuzetno značajan dan za Srbiju i za Ministarstvo koje vodim. Želim da se zahvalim našim partnerima iz EBRD i AFD, jer ćemo na osnovu potpisanih ugovora u narednoj godini u četiri lokalne samouprave realizovati najveće ekološke projekte, a to su četiri regionalna i reciklažna centra za upravljanje čvrstim otpadom. Ka tim centrima će gravitirati oko 30 gradova i opština i oni će promeniti kvalitet života građana. Hvala partnerima što su razumeli naše potrebe i što smo brzo smo završili potpisivanja i proceduru. Priprema se tenderska dokumentacija, a radovi nas očekuju početkom sledeće godine – rekla je Vujović.

Ministarka je istakla da je Srbija je posvećena rešavanju pitanja upravljanja otpadom i ciljevima Zelene agende, a otvaranje Poglavlja 27 je dodatni podsticaj da se još brže radi. Prema njenim rečima, benefiti ovakvih projekata su višestruki, a zelene investicije su važne za budućnost Srbije.

Mateo Kolanđeli, direktor EBRD za Zapadni Balkan i direktor kancelarije u Srbiji, istakao je da EBRD podržava Srbiju da unapredi svoju ekološku infrastrukturu.

– Modernizacija sistema upravljanja otpadom i povećanje stope recikliranja, ključni su za smanjenje zagađenja, stvaranje mogućnosti u cirkularnoj ekonomiji i približavanje Srbije standardima EU. Zadovoljstvo nam je što ćemo proširiti saradnju sa Ministarstvom zaštite životne sredine, nadovezujući se na iskustvo sa projektima izgradnje deponije i sistema za proizvodnju energije iz otpada u Vinči, i što udružujemo snage sa ADF-om na ovom važnom projektu – rekao je Kolanđeli.

Direktor AFD za Evropu, Bliski istok i Aziju Filip Orlianž je istakao da je AFD ponosna na efikasno partnerstvo uspostavljeno sa Vladom Srbije i EBRD u cilju povećanja investicija u zelenu infrastrukturu.

– Ovaj projekat će građanima Srbije doneti konkretne rezultate u smislu poboljšanja usluga upravljanja otpadom i očuvanja životne sredine. Nastavićemo da energično ulažemo u narednim mesecima i godinama u ova ključna pitanja u Srbiji i regionu, kroz sve finansijske i tehničke alate koje nudi Grupa AFD – rekao je on.

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar je rekao da je ovo treća kreditna linija koju je AFD potpisao u Srbiji i deo je šireg pristupa Francuske podršci Zelene agende Srbije, u skladu sa njenom EU perspektivom.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300