Postavljeni instrumenti za merenje prizemnog ozona u Kragujevcu, Kraljevu i Čačku

nebo pred nevreme
nebo_kontrast_2

Agencija za zaštitu životne sredine je u Kragujevcu, Kraljevu i Čačku na automatskim stanicama za merenje kvaliteta vazduha pustila u rad instrumente za merenje prizemnog ozona O3, objavljeno je na sajtu Agencije.

Rezultati merenja ove zagađujuće materije, sa ukupno 18 automatskih stanica Agencije, će biti dostupni u realnom vremenu putem sajta www.amskv.sepa.gov.rs.

Prizemni ozon kao sekundarna zagađujuća materija formira se pod dejstvom sunčeve svetlosti fotohemijskim reakcijama prekursora prizemnog ozona tj. azotnih oksida (NOx), nemetanskih isparljivih organskih jedinjenja (NMVOC), ugljen-monoksida (CO) i metana (CH4). On pokazuje veliku zavisnost od nadmorske visine, temperature i oblačnosti pošto nastaje pod dejstvom ultraljubičastog zračenja, a to znači da sa porastom gore navedenih činioca raste i koncentracija prizemnog ozona, navedeno je u objavi.

Prekoračenja satnih vrednosti (180 µg/m3 i 240 µg/m3) kao i ciljne vrednosti (srednje osmosatne vrednosti 120 µg/m3) javljaju se u periodu april-septembar. Visoke koncentracije prizemnog ozona javljaju se tokom leta i u gradovima i na većim nadmorskim visinama, ali u gradskim sredinama one pokazuju značajnije oscilacije tokom dana tako da njihove satne vrednosti opadnu tokom noći za više od 100 µg/m3.

Imajući u vidu kako trenutne, tako i prognozirane visoke temperature i vedro vreme, mogu se očekivati i visoke koncentracije prizemnog ozona, upozorava Agencija i dodaje da se detaljnije o nivoima koncentracija prizemnog ozona opasnim po zdravlje ljudi i koncentracijama o kojima se izveštava može videti na linku: Kvalitet vazduha – Nedeljni i mesečni izveštaji.

Koncentracije prizemnog ozona u Evropi mogu se pratiti iz sata u sat putem sajta Evropske agencije za životnu sredinu OVDE.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300