Poljoprivrednici prihvatili ponudu Vlade, blokade se obustavljaju

traktor_oranje
traktor_oranje

Predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača “Stig” Nedeljko Savić izjavio je da su predstavnici poljoprivrednika prihvatili ponudu Vlade Srbije i da se blokade puteva obustavljaju, prenosi RTS. Dopisnici RTS-a javljaju da su, nakon objave da je prihvaćena ponuda Vlade udruženjima, poljoprivrednici uklonili mehanizaciju i traktore sa puteva koje su blokirali.

U Pančevu su danas posle podne poljoprivrednici odblokirali oba puta ka Beogradu, a završena je i blokada puteva u Kraljevu, osim u Adranima na Ibarskoj magistrali na putu Čačak–Kraljevo, gde će blokade ostati do 20 sati, preneo je RTS.

Reporterka N1 javila je da je stari put u Pančevu odblokiran oko 17 h, a da novi nije ni jutros bio blokiran.

Ona je u Pančevu razgovarala sa nekim poljoprivrednicima, koji su rekli da je deo njihovih zahteva ispunjen, međutim, kako su dodali, biće nastavljeni pregovori ali bez ovakvog vida protesta. Naveli su i da je pronađeno kompromisno rešenje.

Prema pisanju RTS, nešto posle 15 časova završena je blokada u Mrčajevcima, a poljoprivrednici će otići na zajednički sastanak u Grdicu kod Kraljeva. Tu će se, kažu, okupiti u 19:30 kako bi doneli zajedničku odluku da li prihvataju ponudu Vlade nakon današnjih pregovora.

Dragan Kleut iz Saveza udruženja poljoprivrednika Banata otkrio je za Nova.rs detalje dogovora poljoprivrednika i Vlade Srbije.

Što se tiče ratarstva, Kleut je naveo da su se dogovorili da se ove godine izvrši doplata subvencija po hektaru obradive zemlje, odnosno da se podignu na 18.000 u odnosu na ranijih 9.000 dinara.

– Dogovorili smo da se ove godine plati samo pola naknade za odvodnjavanje, a da se od sledeće godine ta obaveza naplate odvodnjavanja poljoprivrednicima ukine – rekao je Kleut.

On je istakao i da je dogovoreno da se od 1. januara 2024. godine u agrarni budžet Srbije uvrsti “plavi dizel”, odnosno regresirano gorivo za poljoprivrednike.

Predstavnici sedam udruženja poljoprivrednika, koji danima protestuju u više gradova jer nisu ispunjeni njihovi zahtevi, sastali su se danas u Vladi Srbije sa premijerkom Anom Brnabić i ministrima finansija i poljoprivrede, Sinišom Malim i Jelenom Tanasković.

Posle šestosatnih pregovora oni su najavili da će u 20 sati saopštiti da li su prihvatili ponudu Vlade Srbije.

Poljoprivrednici traže da najniža otkupna cena za mleko bude 78 dinara uz PDV, 35.000 dinara subvencija po hektaru i ukidanje ograničenja na 20 hektara za subvencije.

Traže i da premija za mleko bude minimum 20 litara za litar, izjednačenje ratarskih kultura sa berzama u Budimpešti i Parizu i dizel gorivo bez akciza za 100 litara po hetaru za ratare i za 300 litara po hektaru za povrtare.

Izvor: N1

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300