Počela izgradnja toplane na biomasu u Novom Pazaru

toplana_termoelektrana_22
toplana_termoelektrana

U Novom Pazaru počela je izgradnja toplane na biomasu. Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, izjavila je U novom Pazaru povodom početka radova da će od sledeće grejne sezone, kada bude završena toplana, građani dobiti efikasnije grejanje i čistiji vazduh, saopštilo je Ministarstvo.

Ona je izjavila da će nova toplana doneti 24-časovnu isporuku toplotne energije, kao i mogućnost povećanja broja domaćinstava na sistem daljinskog grejanja.

– Ovo je veoma važan dan jer pokazujemo da se svuda u Srbiji stvari menjaju, da se menja Novi Pazar. Ulažemo u infrastrukturu, bolnicu, puteve, socijalne stanove i pokazujemo da zajedno radimo na tome da građani i građanke imaju bolje uslove za život. Nova toplana je posebno značajna, imajuću u vidu da često ovde postoje problemi sa zagađenim vazduhom. Kad budu gotovi radovi, emisija sumpor-dioksida će biti eliminisana, a emisija ugljen-dioksida biti niža za blizu 90%, a građanima će grejanje biti omogućeno 24 sata. Ponosna sam jer svako gradilište pokazuje koliko dobrih stvari zajedno možemo da napravimo za našu zemlju – rekla je ona.

Ona je istakla da će se nova toplana, umesto u centru grada, nalaziti u industrijskoj zoni i da će u potpunosti isključiti mazut iz upotrebe i da je plan da i toplane u drugim lokalnim samoupravama koriste energente koji ne emituju štetne gasove i da će država, zajedno sa međunarodnim partnerima obezbediti dovoljno novca za ulaganja u energetsku infrastrukturu, poput ulaganja u saobraćajnu.

– Danas počinju radovi u Novom Pazaru, imamo nove toplane u Malom Zvorniku i Priboju, u planu je i Majdanpek. Suština je da imamo kvalitetnu infrastrukturu, ali je podjednako važno i da imamo zdravu životnu sredinu. I Ministarstvo rudarstva i energetike i Ministarstvo zaštite životne sredine ulažu velika sredstva u ovu oblast kako bismo imali čistiji vazduh, čistije reke. To je suština zelene agende, to znači novi model rasta i razvoja – rekla je ona.

toplana_novi_pazar_pocetak radova

Foto: srbija.gov.rs

Nebojša Simović, načelnik Raškog okruga, rekao je da će ova investicija u Novom Pazaru doprineti unapređenju života građana i pozvao sve lokalne samouprave da učestvuju u projektima koje sprovodi Ministarstvo.

– Ovo je investicija koja će zaštititi životnu sredinu i nadam se da ćemo sa Ministarstvom nastaviti da realizujemo projekte koji će unaprediti život građana, poput projekta unapređenja energetske efikasnosti, i pozivam sve gradove i opštine da i ove godine učestvuju u projektima Ministarstva – rekao je on.

– Veoma mi je drago što smo obeležili početak radova. U ime građana i svoje ime zahvaljujem na podršci, pre svega Vladi i potpredsednici Mihajlović, Ministarstvu, kao i međunarodnim partnerima. Značaj nove toplane je višestruk za građane. Najpre, izmestiće se iz centra grada, koristiće biomasu umesto mazuta, čime će i lokalna privreda imati koristi, a cena energenta je znatno niža, što će doneti velike uštede lokalnom budžetu – rekao je Nihat Biševac, gradonačelnik Novog Pazara.

Rudiger Hartman, direktor kancelarije KfW u Beogradu, je izjavio da se raduje što kreće realizacija ovog projekta.

– Podržavamo Srbiju na putu ka EU i u ostvarivanju ciljeva zelene agende. Zajednički projekti vredni su više od 800 miliona evra. Povećanje udela OIE u proizvodnji toplotne energije jedan je od prioriteta naše saradnje i u četiri opštine je uloženo 27 miliona evra. Nezavisnost u energetskom sektoru je jako važna i OIE su presudni za sigurnost svake države u Evropi. Čestitam Ministarstvu i lokalnoj samoupravi na jasnoj viziji na putu ka karbon-neutralnoj ekonomiji – rekao je Rudiger Hartman.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje