Počela izgradnja toplane na biomasu u Novom Pazaru

toplana_termoelektrana_22
toplana_termoelektrana

U Novom Pazaru počela je izgradnja toplane na biomasu. Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, izjavila je U novom Pazaru povodom početka radova da će od sledeće grejne sezone, kada bude završena toplana, građani dobiti efikasnije grejanje i čistiji vazduh, saopštilo je Ministarstvo.

Ona je izjavila da će nova toplana doneti 24-časovnu isporuku toplotne energije, kao i mogućnost povećanja broja domaćinstava na sistem daljinskog grejanja.

– Ovo je veoma važan dan jer pokazujemo da se svuda u Srbiji stvari menjaju, da se menja Novi Pazar. Ulažemo u infrastrukturu, bolnicu, puteve, socijalne stanove i pokazujemo da zajedno radimo na tome da građani i građanke imaju bolje uslove za život. Nova toplana je posebno značajna, imajuću u vidu da često ovde postoje problemi sa zagađenim vazduhom. Kad budu gotovi radovi, emisija sumpor-dioksida će biti eliminisana, a emisija ugljen-dioksida biti niža za blizu 90%, a građanima će grejanje biti omogućeno 24 sata. Ponosna sam jer svako gradilište pokazuje koliko dobrih stvari zajedno možemo da napravimo za našu zemlju – rekla je ona.

Ona je istakla da će se nova toplana, umesto u centru grada, nalaziti u industrijskoj zoni i da će u potpunosti isključiti mazut iz upotrebe i da je plan da i toplane u drugim lokalnim samoupravama koriste energente koji ne emituju štetne gasove i da će država, zajedno sa međunarodnim partnerima obezbediti dovoljno novca za ulaganja u energetsku infrastrukturu, poput ulaganja u saobraćajnu.

– Danas počinju radovi u Novom Pazaru, imamo nove toplane u Malom Zvorniku i Priboju, u planu je i Majdanpek. Suština je da imamo kvalitetnu infrastrukturu, ali je podjednako važno i da imamo zdravu životnu sredinu. I Ministarstvo rudarstva i energetike i Ministarstvo zaštite životne sredine ulažu velika sredstva u ovu oblast kako bismo imali čistiji vazduh, čistije reke. To je suština zelene agende, to znači novi model rasta i razvoja – rekla je ona.

toplana_novi_pazar_pocetak radova

Foto: srbija.gov.rs

Nebojša Simović, načelnik Raškog okruga, rekao je da će ova investicija u Novom Pazaru doprineti unapređenju života građana i pozvao sve lokalne samouprave da učestvuju u projektima koje sprovodi Ministarstvo.

– Ovo je investicija koja će zaštititi životnu sredinu i nadam se da ćemo sa Ministarstvom nastaviti da realizujemo projekte koji će unaprediti život građana, poput projekta unapređenja energetske efikasnosti, i pozivam sve gradove i opštine da i ove godine učestvuju u projektima Ministarstva – rekao je on.

– Veoma mi je drago što smo obeležili početak radova. U ime građana i svoje ime zahvaljujem na podršci, pre svega Vladi i potpredsednici Mihajlović, Ministarstvu, kao i međunarodnim partnerima. Značaj nove toplane je višestruk za građane. Najpre, izmestiće se iz centra grada, koristiće biomasu umesto mazuta, čime će i lokalna privreda imati koristi, a cena energenta je znatno niža, što će doneti velike uštede lokalnom budžetu – rekao je Nihat Biševac, gradonačelnik Novog Pazara.

Rudiger Hartman, direktor kancelarije KfW u Beogradu, je izjavio da se raduje što kreće realizacija ovog projekta.

– Podržavamo Srbiju na putu ka EU i u ostvarivanju ciljeva zelene agende. Zajednički projekti vredni su više od 800 miliona evra. Povećanje udela OIE u proizvodnji toplotne energije jedan je od prioriteta naše saradnje i u četiri opštine je uloženo 27 miliona evra. Nezavisnost u energetskom sektoru je jako važna i OIE su presudni za sigurnost svake države u Evropi. Čestitam Ministarstvu i lokalnoj samoupravi na jasnoj viziji na putu ka karbon-neutralnoj ekonomiji – rekao je Rudiger Hartman.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300