Pločice napravljene od stakla iz starih šporeta i mikrotalasnih pećnica

staklene_plocice_snohetta
staklene_plocice_snohetta

Foto: snohetta.com

Norveški studio “Snohetta” je sa belgijskim dizajnerima iz “Studio Plastique” i italijanskim proizvođačem “Fornace Brioni” osmislio proizvodnju pločica od stakla izvađenog iz starih rerni šporeta i mikrotalasnih pećnica.

Trenutno u fazi prototipa, projekat pod nazivom “Common Sands” predlaže novu moguću upotrebu stakla od korišćenih električnih i elektronskih proizvoda, otpadnog materijala za koji projektni tim kaže da se sada skoro nikada ne reciklira, piše Dezeen, a prenosi portal Gradnja.rs.

Svaka pločica je jedinstvena zbog varijabilnosti i složenosti staklenih delova. Staklo nosi ostatke svojih prethodnih završnih obrada i tretmana, koji utiču na njegovu boju, sastav i strukturu.

Neiskorišćeni resurs koji treba reciklirati

Arhitektonska praksa pokazala je da je staklo iz EE otpada neiskorišćeni resurs koji treba reciklirati – i zato što koristi manje energije od proizvodnje novog stakla, i zato što nestašica peska postaje globalni problem.

Gotovo ništa se ne radi na reciklaži stakla, silicijuma, silikona, mikročipova ili staklokeramike kada dođu do kraja upotrebe. Oni jednostavno lete na smetlište.

Pločice za razne namene

“Forite” pločice dolazi u dve veličine: 100×100 i 400×400 milimetara. Zbog svoje delimične providnosti, pločice bi se potencijalno mogle koristiti za poluprovidne spoljašnje zidove i unutrašnje pregrade.

Pločice se trenutno proizvode od komponenti izvađenih iz šporeta i mikrotalasnih pećnica, ali će dizajneri u budućnosti uključiti i druge vrste stakla iz EE otpada.

Planira se eksperimentisanje sa pretvaranjem stakla u druge proizvode, kao što su delovi nameštaja i unutrašnje pregrade.

Pločice “Forite” sada prolaze kroz standardni proces sertifikacije u Italiji, a proizvođači se nadaju da će uskoro moći da ih izbace na tržište. “Snohetta” planira da koristi pločice u svojim projektima vezanim za arhitekturu, pejzaž i enterijer.

I u Srbiji otpadno staklo iz ovih uređaja završava na deponiji ili se izvozi. Ali veći deo EE otpada može da se ponovo iskoristi, tako da se ovi uređaji uspešno recikliraju.

Gde reciklirati elektronski i električni otpad (EE otpad) možete pronaći na interaktivnoj mapi reciklažiGde reciklirati.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300