Pčele žive značajno kraće, to je problem za ceo svet

pcela skuplja med
pcela

Novo istraživanje je pokazalo da je životni vek medonosnih pčela smanjen za gotovo 50% u poslednjih 50 godina, kao i da je jedna od deset vrsta divljih pčela suočena s izumiranjem.

Životni vek pčela je značajan za budućnost čovečanstva, jer bez njih i drugih oprašivača je nemoguće uzgajati većinu useva i proizvoditi hranu za ljude.

Uginuće pčela je bilo posebno izraženju u Americi tokom zime 2006./2007. godine kada su komercijalni pčelari izgubili 90% kolonija, a slična situacija je zabeležena u Kanadi, Australiji, Belgiji, Francuskoj, Holandiji, Grčkoj, Italiji, Portugalu, Španiji, Nemačkoj, Finskoj i Poljskoj.

Nešto kasnije, tokom hladne zime 2012/2013. godine uginulo je 29% kolonija pčela u Velikoj Britaniji.

Autori istraživanja s Univerziteta Maryland koristili su matematičko modeliranje kako bi pokazali da kraći životni vek pčela može dovesti do masovnog izumiranja kolonija. Prema njihovim podacima, od 1969. godine je životni vek pčela u Americi pao sa 34 dana na samo 18 dana.

One su možda oslabljene novim generacijama pesticida koji nisu postojali pre 50 godina, prenosi Klix. Polen kojim pčele hrane svoje larve je često kontaminiran pesticidima, a to bi moglo pogoršati njihovu situaciju, jer su izložene malom dozama visoko toksične grupe pesticida zvanih nenonikotinoidi, što smanjuje njihovu otpornost na bolesti.

Pogledajte Kako nastaje med – SRDA

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300