Pariz uvodi električne autonomne brodove na Seni 2024. godine

autonomni brodovi sena
autonomni brodovi sena

Foto: Projet Monbb-RiverCat France/ FB

Prva rečna linija javnog prevoza omogućiće kvalitetnu i svakodnevnu vezu između centra Pariza i predgrađa francuske metropole od 2024. godine.

Kako se navodi u saopštenju gradske uprave Pariza, liniju dugu 16,5 km održavaće “RiverCat France”, a čamci će početi sa radom nekoliko meseci pre početka Olimpijskih i Paraolimpijskih igara čije će svečano otvaranje biti održano na reci Seni, gde će se održavati takmičenja u pojedinim vodenim sportovima.

Zahvaljujući projektu Mon Beau Bateau (MonBB), biće obezbeđen ekološki prihvatljiv i alternativni način transporta, koji će stanovnicima Pariza i regiona Il de Frans nuditi prijatnije putovanje duž reke Sene i promovisati inovativnu i održivu mobilnost tokom Olimpijske igre u Parizu 2024. Projekat MonBB ima cilj da ponudi alternativu tradicionalnom transportu, rastereti mostove, promoviše prelazak sa automobila na brod i bicikl i povezuje transportne mreže sa obe strane reke Sene.

Brodovi će biti prilagođeni osobama sa invaliditetom i smanjenom pokretljivošću, prevoziće klasične i teretne bicikle, a široke hidraulične rampe omogućiće brz ukrcaj i iskrcaj putnika.

Svako od šest električnih autonomnih plovila, dužine 30 metara, moći će da primi do 100 putnika i 40 bicikala, a zbog bezbednosti putnika i dalje će imati kapetana i posadu.

autonomni brodovi sena

Foto: Projet Monbb-RiverCat France/ FB

Osim toga, svaki brod će imati salon za putnike i poseban prostor za radna daljinu, šank, toalete i utičnice za punjenje pametnih telefona, tableta i laptopova i besplatan wi-fi, kao i skladište za bicikle.

– U zavisnosti od destinacije, cene prevoza će varirati između tri i osam evra, ali će za najveći broj linija cena biti tri evra. Takođe, putnicima će biti ponuđena opcija plaćanja pretplatne karte, što će smanjiti cenu putovanja na dva evra. Korisnicima gradskog prevoza Pariza i vlasnicima Navigo kartica biće ponuđena povlašćena cena prevoza, a cena godišnje karte trebalo bi da bude 60 evra za neograničen broj putovanja – rekao je Dany Carvalho, direktor “RiverCat France”.

Putovanje, uključujući zaustavljanja, trajaće sat i 15 minuta, a na održavanju linije biće angažovano tridesetak članova posade. Brodovi treba da polaze svakih 30 minuta, svakog dana od 6 do 22 sata. U samom Parizu postoji šest stanica za ukrcavanje i iskrcavanje putnika.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje