Otvoren prvi mlekomat u Beogradu, uskoro još 3 – Kako je bivši sportista Marko Krsmančić odlučio da poveže farmere i potrošače

mlekomat beograd
mlekomat beograd

Prvi mlekomat u Beogradu počeo je da radi 1. jula u prodavnici IDEA SUPER na Bežanijskoj kosi. Do septembra će i u drugim delovima grada potrošačima biti dostupno sveže mleko direktno sa farme, saznaje portal SRDA.

– Otvorili smo prvi mlekomat u Beogradu. Brzo smo se dogovorili sa predstavnicima kompanije „Mercator“. Do septembra planiramo da pokrijemo još tri lokacije u gradu koje mogu biti u trgovinama ili u okviru pijaca. Očekivali smo veliko interesovanje za kravlje mleko, ali je značajna zainteresovanost i za kozje mleko – kaže nam Marko Krsmančić nosilac ovog projekta i osnivač brenda Mleko i mleko.

Krsmančić, koji se godinama profesionalno bavio rukometom i živeo u inostranstvu, odlučio je da ideju koju je video u Austriji oživi u Srbiji.

– Video sam kako funkcionišu mlekomati, koji su postavljeni uz farme u Austriji i u Nemačkoj unutar velikih marketa, i došao na ideju da pokrenem lanac mlekomata u Srbiji – priseća se naš sagovornik.

mlekomat beograd

Krsmančić navodi da je cilj projekta koji je osmislio da sa jedne strane podrži domaće proizvođače mleka kako bi imali fer cene za rad, a sa druge strane da omogući stanovnicima gradova da dođu do domaćeg mleka.

– Želimo da obezbedimo pouzdano snabdevanje svežim, domaćim kravljim i kozjim mlekom sa lokalnih farmi. Mnogo farmi sam obišao i video da proizvođači imaju probleme. Tražimo farmere koji mogu da obezbede kvalitetno mleko i dugoročnu saradnju.

U mlekomat u Beogradu, kravlje mleko stiže iz farme Glišić iz Deliblata kod Kovina, a kozje mleko iz gazdinstva Denić iz Radinca kod Smedereva.

Prema rečima našeg sagovornika, mleko do mlekomata stiže vrlo brzo nakon muže na farmi, a analizu mleka redovno rade.

Na mlekomatu u Beogradu je dostupno kravlje mleko po ceni od 200 dinara za litar i kozje mleko po ceni od 250 dinara za litar.

Potrošači mogu preuzeti mleko u staklenoj flaši za koju se plaća 100 dinara, i koja se može koristiti za svaku sledeću nabavku mleka. Takođe, mleko iz mlekomata se može natočiti u svoju flašu.

Pre upotrebe potrebno je mleko prokuvati.

Kako je rekao sagovornik portala SRDA, automate za mleko, dnevnog kapaciteta 200 litara, nabavlja od italijanskog proizvođača koji posluje više od 20 godina i koji omogućava korišćenje staklenih boca, kako ne bi moralo da se mleko toči u plastične flaše.

Mlekomat u Beogradu će se narednih dana naći i na platformi Mlekomap na kojoj se mogu pronaći lokacije proizvođača mleka „na flašu“.

***

Sveže mleko sa farmi – Otvoren drugi mlekomat u Beogradu – SRDA

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje