Otvoren Prirodnjački centar u Ovčar Banji

prirodnjacki muzej_ovcar
prirodnjacki muzej_ovcar banja

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović otvorila je 24. juna, zajedno sa predsednicom Vlade Anom Brnabić, ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislavom Momirovićem i gradonačelnikom Čačka Milunom Todorovićem, Prirodnjački centar u Ovčar Banji.

Ministarka je istakla da je izgradnja i opremanje Prirodnjačkog centra samo jedan od projekata koji je resorno ministarstvo u saradnji sa gradom Čačkom realizovalo u okviru nacionalne incijative za ekološku i turističku revitalizaciju Ovčarsko-kablarske klisure.

– Ponosni smo na ovaj projekat, jer biser prirode kakav je PIO “Ovčarsko-kablarska klisura” zaslužuje svoj muzej u kojem će biti izloženi eksponati karakteristični za ovo zaštićeno područje. U izgradnju i opremanje Prirodnjačkog centra, u kojem se nalazi deo za naučno-istraživačke delatnosti i muzej sa postavkama biljnog i životinjskog sveta, uložili smo skoro 30 miliona dinara zajedno sa lokalnom samoupravom. S obzirom da se radi o zgradi nekadašnje osnovne škole koja je preuređena i adaptirana u muzej prirode, važno je naglasiti da će se ovaj objekat i u budućnosti koristiti za edukativne svrhe, kao i za razvoj obrazovnog turizma. U Prirodnjačkom centru posetioci, a naročito oni najmlađi, moći će da uče o prirodi i značaju životne sredine, što je važno za podizanje svesti o ovoj temi i dorinos našem cilju da na nivou čitave Srbije razvijemo sistemsko obrazovanje za ovu oblast – rekla je Vujović.

Ministarka je podsetila da je prošle godine Uredbom o proglašenju PIO “Ovčarsko-kablarska klisur” izvršena revizija zaštite i duplo povećana površina zaštićenog područja, sa 2.250 na 4.910 hektara, kao i da je uspostavljen režim zaštite prvog stepena u određenim delovima.

– Ministarstvo zaštite životne sredine svake godine odvaja značajna sredstva za zaštićena područja. Pored redovnog upravljanja, ove godine ćemo u Ovčarsko-kablarskoj klisuri uložiti više od 20 miliona dinara za uređenje priobalja kod jezera Međuvršje. Zahvaljujem premijerki Brnabić, kolegama ministrima u Vladi što su prepoznali potencijal i značaj Ovčarsko-kablarske klisure i pokrenuli projektne aktivnosti, koje će uz adekvatno upravljanje direktno uticati na održivi razvoj ovog zaštićenog područja – rekla je Vujović.

***

Iako ima status banje i nalazi se pod zaštitom države, Ovčar Banja kod Čačka ostala je bez oba izvora lekovite vode još 2016. godine. To je otkriveno tek nedavno kada su javno objavljeni podaci Zavoda za javno zdravlje. O ovome pogledajte u tekstu Ovčar Banja ostala bez oba izvora lekovite vode još 2016. godine – SRDA

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje