Otkazane ekološke pešačke ture na Velikom ratnom ostrvu u Beogradu zbog afričke kuge svinja

usce_sava_dunav_2
usce_sava_dunav_2

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede proglasilo je Veliko ratno ostrvo zaraženim i ugroženim područjem od zarazne bolesti afrička kuga svinja. Zato je, u skladu sa merama koje se sprovode s ciljem zaštite i prevencije širenja zarazne bolesti, Gradska opština Zemun, kao organizator, otkazala ekološke pešačke ture na ovom ostrvu. Tu boravi znatna populacija divljih svinja pa je neophodno izbeći svako kretanje i boravak na njihovom staništu.

Kako stoji u priručniku o afričkoj kugi svinja (AKS) koji se može naći na sajtu Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, to je kontagiozna virusna bolest domaćih i divljih svinja. Divlje svinje se smatraju glavnim rezervoarom virusa u Africi i drugim područjima gde se bolest endemski pojavljuje.

‒ Od JKP „Zelenilo Beograd” dobili smo dopis 31. jula da je Veliko ratno ostrvo proglašeno zaraženim i ugroženim područjem od afričke kuge svinja i da smo u obavezi da odložimo organizovane pešačke ture. Radi se o tome da mi, kada šetamo stazom, nailazimo na biološke ostatke svinja, na tragove njihovih papaka… Gazimo preko toga i velika je mogućnost kontaminacije i prenošenja biološkog materijala i u urbanu sredinu i, nedajbože, neku stočarsku farmu ‒ rekla je za “Politiku” Tanja Kukobat, inženjer zaštite i životne sredine, koja vodi grupu za projekte iz ove oblasti.

Kako kaže, afrička kuga svinja može veoma da desetkuje stočni fond i ostavlja i društvene i ekonomske posledice.

Interesovanje građana za ekološke šetnje ove godine je, kako ističe, bilo izuzetno veliko. U toku jula je više od 300 građana učestvovalo, a novina je da se za avgust prijavilo i nekoliko firmi koje su želele da svoje zaposlene povedu u ekološku pešačku turu, što je otkazano. Sve prijavljene građane, njih oko 120, Kukobatova je lično pozvala i otkazala njihovo prisustvo, a oni su imali puno razumevanja za ovu situaciju.

‒ Na Velikom ratnom ostrvu se nalazi velika populacija divljih svinja. One vrlo često preplivavaju sa jedne obale na drugu. Veliko ratno ostrvo spada u lovište Donji Srem, koje je proglašeno zaraženim. Tako da mi moramo da ispoštujemo sve preporuke nadležnih ‒ rekla je ona, dodajući da je bitno da se svi ponašamo odgovorno.

Kukobatova ističe da je važno da svi građani budu ekološki svesni koliko je Veliko ratno ostrvo značajno za sve nas jer predstavlja prirodnu oazu kakvom ne mogu da se pohvale drugi glavni gradovi. Opština Zemun dosta ulaže u održavanje životne sredine, bezbedno postavljanje pontona, proveravanje kvaliteta vode i sve ono što je potrebno da se posetiocima pruži neverovatan doživljaj u ekološkim uslovima.

Ljudi često samovoljno krenu stazom, a to sada nije dozvoljeno i molba je da svi imaju razumevanja jer nenamerno možemo preneti neželjene supstance na ostrvo ili sa njega. Najčešće, posetioci žele da fotografišu par orlova belorepana koji se naselio na ostrvo 2010, migrirajući preko Dunava iz močvarnog područja Pančevački rit, i koji godišnje ima dva jaja. Ali trebalo bi imati u vidu koliko je ovo ostrvo važno ako se upravo tu taj par, koji je u vrhu lanca ishrane, nastanio, i koliko bi trebalo svi da ga čuvamo i poštujemo sve propisane mere.

Izvor: Politika

***

Sterilizacija u objektima za preradu leševa životinja i zakopavanje – Kako se zbrinjavaju uginule i eutanazirane svinje obolele od afričke kuge? – SRDA

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300