Osvajači olimpijskih medalja dobiće deo Ajfelovog tornja

Pariz
pariz_21

Osvajači medalja na predstojećim Olimpijskim igrama u Parizu biće nagrađeni komadićem Ajfelovog tornja, rekli su organizatori, otkrivajući medalje koje su opremljene žetonima iskovanim od starog gvožđa sa najpoznatijeg pariškog spomenika.

Ideja je bila povezati Igre sa simbolima Francuske, rekao je Tieri Ribul kreativni direktor OI Paris 2024.

– Apsolutni simbol Pariza i Francuske je Ajfelov toranj – rekao je Ribul i dodao da je to je prilika za sportiste da sa sobom ponesu delić Pariza.

Žetone koji predstavljaju oblik Francuske, teški 18 grama, dizajnirao je zlatar Chaumet, a izrađeni su od gvožđa iz prethodnih renoviranja Ajfelovog tornja koji je godinama bio u skladištu čija je lokacija tajna.

Smešteni su u središtu zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja, okruženi utorima nalik svetlosnim zracima koji izbijaju spolja. Na poleđini medalja prikazana je grčka boginja pobede, Nika, koja juriša napred, s Akropoljem s jedne strane i Ajfelovim tornjem s druge strane. Na rubu medalje ispisana je disciplina za koju se medalja dodeljuje.

Francuska kovnica Monnaie de Paris proizvešće ukupno 5.084 medalje.

Izvor: N1

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300