Od 1. maja manji troškovi za pčelare: Ne plaćaju naknade u vezi selidbe pčela

Kosnice Pcelinjak

U Srbiji će se od 1. maja primenjivati pravilnik koji pčelare oslobađa plaćanja transportnih uverenja za selidbu pčela i naknade za izdavanje Uverenja o zdravstvenom stanju životinja u unutrašnjem prometu. Takođe, ukida se i dezinfekcija vozila pre selidbe, saopštio je Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS).

Kako se navodi, to će pčelarima doneti u proseku, po jednoj selidbi košnica uštedu od blizu 12.000 dinara.

“Pčelari će od 1. maja biti oslobođeni ne samo proceduralnih i vremenskih, već i značajnih finansijskih obaveza”, istakli su u SPOS-u.

Navode da se od 1. maja 2024. više neće plaćati pisanje transportnog uverenja koje sada košta 345 dinara, kao ni naknada za izdavanje Uverenja o zdravstvenom stanju životinja u unutrašnjem prometu koja košta najmanje 25 dinara po košnici u svakom smeru selidbe.

Neće se naplaćivati ni dezinfekcija vozila pre selidbe od teritorijalno nadležne veterinarske stanice, a to trenutno košta od 1.035 do 1.265 dinara zavisno od vozila u jednom pravcu selidbe.

To je, kako ističu, po trenutnom preporučenom cenovniku veterinarskih usluga Veterinarske komore Srbije, s tim što je ta cena za pčelare uvek veća za 50 odsto, jer se utovar košnica obavlja noću, a noćna tarifa je 50 odsto skuplja, još ako se selite nedeljom onda je 100 odsto skuplje za rad nedeljom.

Dodaje se da se i izlaz veterinara na teren sada naplaćuje zakonskih 30 odsto cene litra benzina po kilometru.

“Ako znamo da prosečan pčelinjak u SPOS ima 70,6 košnica i neka bude da je prosečno udaljen od veterinarske stanice samo 15 kilometara, ukupna ušteda po prosečnom pčelaru SPOS-a po samo jednoj selidbi u oba pravca iznosi najmanje 11.585 dinara, jer smo računali da svih 70 košnica stane na jedan kamion, što je naravno uglavnom nemoguće, te su troškovi i znatno veći”, navode u SPOS-u.

Naglašavaju i da ova ušteda praktično predstavlja još jedan vid subvencije države za pčelare, jer po prosečnom članu SPOS-a to iznosi dodatnih 164 dinara po košnici članova, a prosečan pčelinjak u SPOS broji 70,6 košnica.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300