Novi Sad i sedam opština osnivaju preduzeće za upravljanje regionalnom deponijom

deponija
deponija

Foto: pexels/tom fisk

Grad Novi Sad i sedam okolnih opština zajednički osnivaju novo javno-komunalno preduzeće, čiji će posao biti da upravlja budućom regionalnom deponijom.

Pred odbornicima Skupštine grada Novog Sada uskoro će se naći predlog odluke o usvajanju teksta ugovora o osnivanju JKP “Regionalni centar za upravljanje otpadom” Novi Sad, sa tekstom ugovora. Ovim dokumentom definišu se sve pojedinosti o budućem javnom preduzeću, koje će biti 15. novosadsko javno preduzeće.

Budućom regionalnom deponijom i svim sastavnim delovima upravljaće, osim Novog Sada, opštine Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Žabalj, Srbobran, Temerin i Vrbas.

Sedište novog preduzeća biće na Temerinskom putu bb, odnosno na mestu sadašnje gradske deponije u Novom Sadu, koju će postepeno zameniti regionalni centar.

Sve opštine učestvuju u osnovnom kapitalu ovog preduzeća, ali srazmerno broju stanovnika. To znači da će Novi Sad ima 67,65 odsto vlasništva, Bačka Palanka 8,95 odsto, Bački Petrovac, 2,14 odsto, Beočin 2,58 odsto, Žabalj 4,43 odsto, Srbobran 2,67 odsto, Temerin 4,78 odsto i Vrbas 6,80 odsto osnovnog kapitala.

Preduzeće će imati direktora i Nadzorni odbor. Direktora će po javnom konkursu i na inicijativu Gradskog veća Novog Sada imenovati i razrešavati Skupština grada Novog Sada, a Nadzorni odbor će činiti predsednik (predstavnik Grada Novog Sada) i dva člana iz opština-saradnica. Oni će se naizmenično predlagati po redosledu veličine opština.

Nadzorni odbor imenovaće i razrešavati Skupština grada na svake četiri godine, a članovi će biti plaćeni za svoj rad.

Mandat direktora trajaće takođe četiri godine. Ugovorom je definisano da će direktor imati pravo da bira izvršnog direktora, koji će raditi ono što mu odredi direktor.

Da bi neko postao direktor, mora da ima minimum tri godine iskustva na sličnim poslovima, pet godina iskustva na poslovima koji zahtevaju visoko obrazovanje, da nije člana organa političke stranke ili da mu status miruje, da nije osuđivan i ostalo.

Direktor i izvršni direktor imaće pravo na stimulaciju na platu, u skladu sa zakonom. Da bi do stimulacije došlo, poslednju reč moraće da daju odbornici Skupštine grada Novog Sada.

Ko bi mogao da vodi ovo preduzeće i dalje nije poznato, niti se o tome spekuliše. Ono što je poznato je da ima mnogo posla oko izgradnje nove regionalne deponije. Na Gradu je da prvo izmesti tri dalekovoda kako bi se postavile granice deponije.

Postojeća gradska deponija udaljena je oko 6,3 kilometra od centra Novog Sada i izvor je zagađenja zbog svog trenutno neuređenog statusa. Zatvaranju postojećeg smetlišta pristupiće se tek u poslednjoj fazi, odnosno kad regionalna deponija bude bila spremna da prihvata otpad.

Izvor: 021.rs

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300