Novi Pazar nije imao novca za Plan kvaliteta vazduha

oblak nebo
oblak nebo

Nekoliko puta najavljivani Plan kvaliteta vazduha za Novi Pazar još uvek nije urađen jer Gradska uprava nije imala novca za izradu tog strateškog dokumenta, saznaje radio Sto plus.

Tom radiju je u Odeljenju za zaštitu životne sredine rečeno da su neophodna finansijska sredstva za izradu Plana obezbeđena tek poslednjim rebalansom budžeta.

– Nakon donošenja odluke o rebalansu budžeta, Odeljenje za zaštitu životne sredine je pokrenulo zahtev za izbor najpovoljnijeg ponuđača za izradu plana – navodi se u odgovoru lokalne samouprave.

Pored Plana kvaliteta vazduha, čija izrada je trebalo da bude gotova do početka grejne sezone, iz lokalne samouprave najavljivali su da će na teritoriji Novog Pazara tokom 2023. godine biti postavljene još dve merne stanice za praćenje kvaliteta vazduha.

Sada je navedeno da postavljanje mernih stanica u ovoj godini “nije bio prioritet”.

– Imajući u vidu da je cena jedne automatske stanice oko 125.000 EUR, prioritet je bilo finansiranje drugih aktivnosti u cilju zaštite i unapređenja životne sredine. Jedna automatska merna stanica i tri merna uređaja na školama u gradu trenutno daju relativno dobre procene kvaliteta vazduha – poručili su iz Odeljenja za zaštitu životne sredine.

Novi Pazar je jedan od gradova sa najzagađenijim vazduhom u Srbiji.

Prosečna vrednost PM 2.5 čestica u vazduhu je tokom ove godine u Novom Pazaru iznosila 31,7 mikrograma po kubnom metru, a dozvoljena vrednost je 25 mikrograma, što je najgori rezultat u državi.

Od početka ove godine, prema zvaničnim podacima, vazduh u ovom gradu je bio tokom 77 dana prekomerno zagađenim suspendovanim PM10 česticama, čime je Novi Pazar na trećem mestu u Srbiji.

Zakonom je dozvoljeno da, tokom kalendarske godine, u najviše 35 dana prisustvo tih čestica bude iznad dozvoljenih 50 mikrograma po kubnom metru.

Prosečna vrednost PM10 čestica (36,6 mikrograma po kubnom metru) ove godine je u granicama dozvoljenih vrednosti (do 40 mikrograma).

Izvor: Radio Sto plus

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300