Nova verzija “pande” proizvodiće se i u Kragujevcu, prva električna vozila stižu 2024.

automobil
automobil

U Kragujevcu će se praviti nova generacija električnih vozila, saopštila je grupacija “Stelantis”.

Radnici Fijatove fabrike su već završili obuku, a prva vozila izaći će sledeće godine. Najjednostavnija nova “panda hibrid” trebalo bi da košta oko 15.000 EUR, a električna oko 20.000 EUR.

Nova generacija popularnog malog gradskog automobila “pande” dobija električni pogon i prelazi u klasu iznad. Budući Fijatov krosover B klase biće lansiran 2024. godine. Ovaj model dužine oko četiri metra, igra ključnu ulogu u strategiji proizvođača iz Torina da zadrži istaknuto mesto na svetskom tržištu malih gradskih automobila.

– Želimo da se pozicioniramo, da svakom omogućimo malo jeftino i efikasno električno vozilo. Novo vozilo će se zvati “pandlina”, a prodavaće se na svim kontinentima i sa bezbroj personilizacija za određena tržišta – najavljuje Karlos Tavares, direktor grupacije “Stelantis”.

Nova “panda” će se proizvoditi u Srbiji, Brazilu i Maroku. Stelantisova fabrika u Kragujevcu, gde se do prošle godine proizvodio “fijat 500L”, praviće novi model od 2024. godine.

– Ovo će biti prva fabrika serijskih električnih vozila na Balkanu, a veći deo automobila su već osvojili radnici iz Kragujevca koji su bili na obuci. Tako da 2024. izlaze prve “pande” iz fabrike u Šumadiji – ističe Tavares.

Očekuje se da nova “panda” postane popularna u regionu, zahvaljujući povoljnim cenama. Najjednostavnija hibridna verzija trebalo bi da košta oko 15.000 EUR, električna sa dometom od 200 km oko 20.000 EUR.

Izvor: RTS

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300