Nosivi senzori za budućnost i cirkularna ekonomija – IHTM i „Flexisense“ osmislili uređaj za praćenje disanja u realnom vremenu

inovacije

Foto: freepik

Tehnologija nosivih uređaja je uzela veliki zamah i očekuje se da će u skorijoj budućnosti veliki broj ljudi imati nosive uređaje koji prate njihove vitalne parametre za potrebe praćenja kondicije ili telemedicinu. Predviđa se da će do 2030. godine 65% svetske populacije koristiti neku vrstu nosivog uređaja – kaže za portal SRDA izvršni direktor kompanije „Flexisense“ Marko Spasenović, koja je u saradnji sa Institutom za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Univerziteta u Beogradu nagrađena za inovativno rešenje za brži prelazak na cirkularnu ekonomiju.

“Flexisense” je jedan od 13 dobitnika cirkularnih vaučera za saradnju nauke i privrede koje je dodelio UNDP. Spasenović kaže da se njihova inovacija odnosi na senzore koji se nose na telu (nosivi uređaji) i detektuju vitalne parametre u realnom vremenu.

– Kompanija „Flexisense“ razvija senzor disanja veličine flastera koji prati disanje u realnom vremenu i šalje podatke na obližnji mobilni telefon, za potrebe optimizacije fizičke spreme sportista. Kroz ovaj projekat i inicijativu UNDP, želimo da razradimo strategiju pametne proizvodnje i upotrebe nosivih uređaja, na taj način da se ugljenični otisak ove nove tehnologije umanji. S obzirom na to da uređaji sadrže plastiku i elektronske komponente, potrebno je od samog početka razvoja razmišljati o smanjenju zagađenja do kojeg može doći usled eventualnog kratkotrajnog životnog ciklusa proizvoda.

flexisense

Skica izgleda i rada Flexisense uređaja

Prema njegovim rečima, inovacija koju predlažu obuhvata analizu kompletnog razvojnog i proizvodnog ciklusa nosivih senzora uopšte, tako da će ova analiza biti od koristi za celokupnu industriju koja se sada razvija.

– Namera je da osmislimo sistem po principu strategije 6R (Rethink, Refuse, Reduce, Reuse, Recycle, Replace), koji će drugi inovatori koji se bave razvojem nosivih senzora širom sveta moći da implementiraju u svojim razvojnim i proizvodnim procesima. Rezultate ćemo objaviti u relevantnim naučnim časopisima koji se bave temama ponovne upotrebe, dugovečnost proizvoda i umanjenja ugljeničnog otiska.

Flexisense

6R strategija za smanjenje ugljeničnog otiska

Spasenović kaže da im nije poznato da je neko na sistematičan način osmislio 6R strategiju za nosive senzore i objašnjava kako je ideja nastala.

– Ideja je došla sasvim prirodno jer već postoji razvojna saradnja između firme “Flexisense” i Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju (IHTM). Uočeno je da Institut ima iskustva za razvojem 6R strategija za druge vrste proizvoda i tako smo došli do ideje da napravimo takvu strategiju za naš proizvod. Podrška UNDP je tu od ključnog značaja, zato što omogućava da se nabave komponente za nove verzije uređaja, koje će ostavljati manji otisak na životnu sredinu.

Inovatori tvrde da će od ovih uređaja benefite imati i pojedinci i šira društvena zajednica.

– Pojedinci koji koriste naše uređaje imaće zadovoljstvo od primene novog sistema upotrebe, jer će biti svesni da upotreba uređaja ne zagađuje životnu sredinu. Korisnici će imati mogućnosti produženog životnog veka, recikliranja dela uređaja ili vraćanja u fabriku radi ponovne upotrebe uz delimičan povraćaj sredstava. Društvo u celini će svakako imati koristi od ove inovacije koja će umanjiti količinu plastičnog i elektronskog otpada u sredini. Trenutno, količine elektronskog otpada uveliko premašuju 50 miliona tona godišnje na globalnom nivou, zbog čega je veoma važno da se proizvođači elektronske opreme posvete cirkularnom dizajnu od samog početka razvoja proizvoda.

Flexisense

Primer signala koji daje Flexisense uređaj

Spasenović ističe da je uređaj koji razvija “Flexisense” jedinstven u svetu, u smislu da je jedini nosivi uređaj za praćenje disanja u realnom vremenu, koji je okrenut ka tržištima sporta i medicine.

– Proizvod je namenjen za ličnu upotrebu, tako da svako može imati jedan uređaj kod sebe, a pomoću “Flexisense” aplikacije se može pratiti kondiciono i zdravstveno stanje profesionalnih i amaterskih sportista. Proizvod je u fazi razvoja i zato je od velikog značaja da se već sada implementiraju principi cirkularne ekonomije, da bi se obezbedila budućnost sa što manje emisije štetnih gasova i sa što manje otpada. Za dostizanje ovih ciljeva, od integralne nam je koristi saradnja sa institutom IHTM, sa kojim ćemo razviti razvojni i proizvodni plan – zaključuje naš sagovornik.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300