NMZ: Planira se eksploatacija i istraživanje ruda između Avale i Kosmaja

avala
avala

U toku je rani javni uvid za Prostorni plan područja posebne namene za Avalu i Kosmaj kojim su planirani eksploatacija i istraživanje ruda, saopštilo je udruženje “Naša mesna zajednica” (NMZ).

Eksploatacija ruda je planirana na području Šuplje stene, starog rudnika cinabarita pod Avalom, a istraživanje ruda na području opština Voždovac, Sopot i Barajevo, navodi se u saopštenju i precizira da plan obuhvata površinu od preko 450 kvadratnih kilometara.

– Iako je navedeno da je cilj izrade ovog plana zaštita Avale i Kosmaja kao predela izuzetnih odlika, očuvanje prirodnih resursa i zaštita i unapređenje životne sredine iz planirane namene površina se jasno vidi da je glavni cilj izrade plana zapravo istraživanje ruda. Gotovo celo područje planirano za istraživanje ruda koje obuhvata oko četvrtinu ukupne površine plana se nalazi pod šumom – navode iz NMZ.

Avala je, kako se objašnjava, jedino nalazište cinabarita – sulfida žive u Srbiji, a ovde je pronađen i novi mineral avalit.

– Cinabarit je inače korišćen još u doba neolita u Vinči za pravljenje crvene boje kojom su ukrašavane posude. Na području Avale se nalaze i ležišta žive, olova, cinka i srebra. Stari rudnik cinabarita Šuplja stena u podnožju Avale je spomenik prirode geološkog karaktera i arheološki lokalitet, a u blizini područja planiranog za eksploataciju ruda se nalazi i dečije odmaralište Šuplja stena – podsećaju iz NMZ.

Avala i Kosmaj su, kako ističu iz NMZ, zaštićeni predeli izuzetnih odlika koji imaju veoma bogatu floru i faunu. Avala, kako se navodi, ima oko 597 biljnih vrsta i 67 vrsta ptica, od kojih je 21 vrsta zaštićena, a Kosmaj ima 557 biljnih vrsta i 96 vrsta ptica.

– Ovo područje je bogato mineralnim, termalnim i termomineralnim vodama, šumom i obradivim zemljištem. Za Avalu i Kosmaj postoji prostorni plan područja posebne namene iz 2014. godine – podseća se u saopštenju.

Zakon dozvoljava da se prostorni plan područja posebne namene donese i za područje sa mogućnošću eksploatacije mineralnih sirovina, što je sudeći po planiranoj nameni zemljišta ovde očigledno slučaj jer o zaštiti prirode nema ni govora, ocenjuju u NMZ.

Ovu vrstu plana usvaja Vlada Republike Srbije, a planovi ovog tipa su, kako se dodaje, doneti za Beograd na vodi i Nacionalni fudbalski stadion.

NMZ apeluje na građane da u što većem broju podnesu primedbe na plan kako bi sprečili njegovo usvajanje. Primedbe na plan mogu da se pošalju Ministarstvu građevinarstva do 2. februara.

Izvor: N1

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300