Niska otkupna cena i slaba prodaja proizvoda od meda demotivišu mlade pčelare

med_2
med_2

Iako je sezona u pčelarstvu bila zadovoljavajuća, pčelari ne mogu da budu zadovoljni zbog niske otkupne cene, tvrde pčelari u Kikindi.

Kilogram meda od uljane repice prodaje se za 1,6 EUR, dok je cena suncokretovog meda 1,8 EUR. Niska cena i slaba prodaja demotivišu profesionalne pčelare, ali i mlade da počnu da se bave tim zanimanjem.

Mnogo posla i ulaganja, a zarada ispodprosečna. Tako pčelari u Kikindi ocenjuju trenutnu situaciju, a u prilog tome govore i brojke.

– Cena je, za sada 1,6 EUR za uljanu repicu, dok je za suncokretov med 1,8 EUR za kilogram. To je zaista jako mala cena, trebalo bi barem da je 2,5 ili 3 EUR – objašnjava predsednik Udruženja pčelara Kikinde Miloš Jančić.

Oprema u pčelarstvu i sav potrošni materijal poskupeli su za oko pedeset odsto. Izvoz na evropsko tržište gotovo da dve godine već ne postoji, pa tako i pčelari nemaju motivaciju da nastave da se bave proizvodnjom i prodajom meda.

– Trenutno imam u svom vlasništvu oko 120 košnica. Iskreno, razmišljam da taj broj košnica smanjim na pola za početak, a ako ovakva cena meda ostane ubuduće, moraću da prestanem da se bavim pčelarstvom i da pređem na neki drugi posao, zbog loše otkupne cene i prodaje meda – kaže pčelar iz Kikinde Robert Gorča.

Kako naši sagovornici kažu, slična situacija je u celoj zemlji, ali i kod njihovih kolega u Rumuniji. Iako ove godine nije bilo pomora, pčelari nisu zadovoljni sezonom.

– Ova sezona je bila prosečna. Mnogi pčelari imali su dvadesetak kilogama po košnici. To bi bilo relativno dobro, da je cena odgovarajuća – ističe Jančić.

– Profesionalni pčelari, koji su imali više stotina košnica u svom vlasništvu, poklanjaju i prodaju svoje pčele, prestaju da se bave pčelarstvom. Nažalost, mladi koji su počeli pre par godina da se bave pčelarstvom su u startu odustali zbog loše otkupne cene meda – dodaje Gorča.

Niska otkupna cena i slaba prodaja bile su i teme stručnog skupa pčelara Vojvodine, koji je pre desetak dana održan u Kikindi. U pripremu za novu sezonu ulaze uz veliki strah da uloženo ni ovoga puta neće biti vraćeno.

Izvor: RTV

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300