Niš dobija turistički voz do Svrljiga

pruga_zeleznica
pruga_zeleznica

Turistički voz rekonstruisanom prugom od Niša do Svrljiga i dalje živopisnom Svrljiškom klisurom prema Knjaževcu je realnost i mogućnost prezentacije turističkih potencijala na čijem uvođenju će se zajedno raditi, dogovoreno je na sastanku gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski sa narodnim poslanikom Milijom Miletićem i predsednikom opštine Svrljig Miroslavom Markovićem. Ta opština zainteresovana je da se priključi Turističkoj regiji istočne i južne Srbije koju Niš uskoro planira da formira, objavljeno je na sajtu grada Niša.

Ideja je da gradska autobuska linija koja sada ide do poslednjeg niškog sela Vrela bude produžena do Svrljiga i da tako, uz rehabilitovani put od Donje Vrežine do Malčanske petlje, bude bliže Nišu, rečeno je u razgovoru.

Timok, kroz slikovitu Svrljišku klisuru gde je snimljeno sedam domaćih filmova, krivuda i probija se između strmih obronaka planina, a na pruzi je 36 tunela i gotovo toliko mostova. Neke od njih, na pruzi građenoj početkom 20. veka, projektovao je naš poznati naučnik Milutin Milanković.

Belmužijada je brend Svrljiga koju je za tri dana ove godine posetilo 120.000 ljudi.

Svrljižani čuvaju svoje stare zanate, kraj je bogat lekovitim biljem, krije mnoga turistička čuda i kulturno-istorijske znamenitosti počev od kamenog doba, istakli su sagovornici.

Za slično povezivanje sa gradom zainteresovane su opštine Merošina, Doljevac i Gadžin Han što je povod da počnemo da se razmišlja o drugačijoj organizaciji međumesnog saobraćaja, navedeno je u saopštenju grada Niša.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje