Nije mađioničarski trik: Papirna baterija pali se kapljicom vode

papirne baterije
papirne baterije

Foto: empa.ch

Papirnata baterija sa vodenim „prekidačem“ mogla bi da izmeni uticaj jednokratne elektronike na životnu sredinu, objavila je EMPA.ch.

Naime, njihovi istraživači razvili su papirnu bateriju koja bi se mogla koristiti za napajanje elektronike za jednokratnu upotrebu.

Tim Švajcarskih federalnih laboratorija za materijale, nauku i tehnologiju (EMPA) testirao je papirnu bateriju tako što ju je prikačio na digitalni displej budilnika.

Nakon što su je dve kapljice vode aktivirale, proradila je za 20 sekundi i nastavila konstantno da napaja displej čitav sat sve dok nije počela da se suši. Papirnati izvor energije dostigao je maksimalnu stabilnu voltažu od 1,2 volta, u poređenju sa 1,5 volti koliko daje jedna AA baterija.

Zašta bi se mogla koristiti?

Nakon što se otklone izvesni nedostaci, mogla bi se koristiti za pametne oznake kako bi se pratili objekti poput paketa. Među druge mogućnosti primene spadaju senzori u prirodnoj sredini ili čak i medicinska oprema, kažu istraživači. Ali čak i bez izmena koje bi sprečile da se baterija osuši, vodeni prekidač bio bi koristan za detekciju vlage.

Pošto su papir i cink biorazgradivi, naučnici veruju da bi ovakva baterija mogla da pomogne da se umanji uticaj jednokratne elektronike na životnu sredinu.

Kako radi papirna baterija?

Kako bi napravio bateriju, tim je počeo od parčeta hartije potopljenog u slanu vodu koji je potom ostavljen da se osuši.

Mastilo koje sadrži grafitne pahuljice naneseno je s jedne strane lista kako bi bilo pozitivni (plus) pol na bateriji. Sa druge strane, mastilo sa cinkovim praškom korišćeno je za negativni pol (minus).

Na obe strane papira je zatim otisnuta mešavina grafitnih pahuljica i čađi (poput čađi na ugljenisanom povrću) kako bi se spojile negativna i pozitivna strana.

Kada se doda voda, so se rastvori i oslobodi naelektrisane jone. Na negativnom polu, ti joni dolaze u u kontakt sa cinkom što kod njega dovodi do oksidacije (proces kod metala, rđanje npr) i oslobađa elektrone.

Električna naprava povezana sa papirnom baterijom kompletira strujno kolo što znači da elektroni mogu da teku od negativnog ka pozitivnom polu kroz tu napravu. Sve zajedno, proces generiše električnu struju koja se može upotrebiti za rad elektronskih uređaja.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje