Niče fabrika za reciklažu tepiha – tehnologija stroga tajna

tepih
tepih

Foto: pexels/cottonbro

Kompanija “Innovate Recycle Ltd” je objavila planove o gradnji linije za reciklažu tepiha u Nothemptonu u Velikoj Britaniji koja će moći da počne sa radom u septembru ove godine.

Iz kompanije navode da imaju ekskluzivno pravo na korišćenje tehnologije koja omogućava da se “mehanički rastave” tepisi kako bi se od njih dobile originalne komponente, od kojih je najvažnija polipropilen. Sama tehnologija je strogo tajna ali je opisuju kao kinetički proces, a u stanju je da ekstrahuje čitav dijapazon različitih materijala iz tepiha, prenosi letsrecycle.com.

Prva linija koja se već instalira moći će da obradi 20.000 tona sirovine godišnje, a u kompaniji se nadaju da će cela fabrika imati kapacitet od 70.000 tona.

“Innovate Recycle” je za taj projekat dobio podršku u iznosu od 2 miliona funti iz državnog fonda preko preduzeća za javno-privatno partnerstvo na lokalu South East Midlands LEP (SEMLEP) i privatnog sektora i individualnih investitora.

Fabrika je takođe dobila podršku lokalnih vlasti.

Plastika

– Sa novim propisima UK o recikliranju proizvoda i sadržaja pakovanja koji stupaju na snagu, poput poreza na plastična pakovanja, očekujemo značajno povećanje tražnje za recikliranim polipropilenom – kaže Joseph Eccleston, izvršni direktor kompanije.

– Innovate Recycle će reagovati na tu tražnju i obezbediti veće količine recikliranog polipropilena tržištu. Počećemo isporuke iz novog pogona početkom jeseni i početi sa prvom prodajom takvog polipropilena u 2022 – dodaje Eccleston.

– SEMLEP podržava održivi ekonomski rast okruga Nothempton, Bedford i Milton Kejnz a naročito obraćamo pažnju na ekonomiju inovacija i održiva rešenja za rešavanje pitanja otpada. Jedva čekamo da vidimo nova radna mesta i mogućnost za usavršavanje na toj lokaciji pred kraj godine – kazala je Judith Barker, direktorka za upravljanje programima SEMLEP-a.

“Innovate Recycle” navodi da će “otvoriti nova radna mesta za ljude na lokalu, stvoriti veze sa lokalnim lancima dobavljača i predviđa veliki rast” na tom polju.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300