Nemačko istraživanje utvrdilo da vrane mogu da broje

vrane
vrana_svraka

Jedna od najnovijih studija otkrila je da vrane mogu glasno da broje do četiri.

Ovu studiju je sproveo tim istraživača iz Laboratorije za fiziologiju životinja na nemačkom univerzitetu u Tubingenu. Način na koji ptice prepoznaju brojeve i reaguju na njih sličan je ljudima. Ovi nalazi, objavljeni u naučnom časopisu Science, povećavaju razumevanje inteligencije vrana, piše CNN.

– Ljudi nemaju monopol nad sposobnostima kao što su numeričko rasuđivanje, apstrakcija, pravljenje alata i planiranje. Niko ne treba da se čudi što su vrane pametne – rekla je profesorka biologije Univerziteta Masačusets Heder Vilijams, koja nije bila uključena u istraživanje.

Sposobnost brojanja u životinjskom carstvu nije ograničena samo na vrane. Šimpanze umeju da računaju i razumeju vrednost brojeva. Kada se mužjak šimpanze udvara, on broji pozive drugih mužjaka koji se takođe udvaraju. Pretpostavka je da mravi mogu da broje svoje korake.

Nemačka studija je takođe otkrila da vrane, poput dece, mogu da nauče da povezuju brojeve sa vrednostima, prenosi Klix.ba.

Izvor: N1

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300