Nema više izvoza tekstilnog otpada iz EU – Kraj “second hand” prodavnica?

tekstil_pacvorak

Evropska komisija (EK) objavila je svoju strategiju za “održiv i cirkularan” tekstil, koja uključuje planove za ograničavanje izvoza i uvodi proširenu odgovornost proizvođača (Extended Producer Responsibility – EPR).

Strategija je objavljena 30. marta a predstavlja stavove komisije po nekoliko pitanja u vezi sa tekstilom i podstiče države članice da ih usvoje.

Strategija je objavljena kao deo “Evropskog zelenog dogovora” (European Green Deal) čiji predlozi uključuju nova pravila kako bi se “skoro sva roba na tržištu EU učinila boljom za prirodno okruženje”, a “održivi proizvodi postali norma u EU”. prenosi letsrecycle.com.

Izvoz

tekstil_sareno_boje

EK je u svojoj strategiji objasnila da se izvoz tekstilnog otpada izvan EU “ravnomerno povećavao” i u 2020. godini dostigao 1,4 miliona tona.

Kako bi se to predupredilo, izvoz tekstilnog otpada u zemlje koje nisu članice Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) biće dozvoljen samo ako izvoznik obavesti komisiju o “spremnosti tih zemalja da uvezu specifičnu vrstu otpada i demonstriraju svoju sposobnost da na održiv način njime upravljaju”.

EK će takođe razmotriti mogućnost uvođenja posebnih kriterijuma na nivou EU kako bi se napravila razlika između otpada i određenih “second hand” tekstilnih proizvoda.

Kako je Velika Britanija izašla iz EU, na nju se ova pravila neće odnositi. Ipak, i britanska vlada obavezala se da će svake dve godine “revidirati” svoje propise u tom pogledu.

Svaka zabrana izvoza uzrokuje teškoće za reciklere jer je glavni put “second hand” odeće u zemlje u kojima je potražnja veća, kao što su države istočne Evrope i Afrike.

EPR

Komisija je objasnila da se pokazalo kako – zahtevi za EPR efikasno utiču u povećanju odvojenog prikupljanja otpada i njegovom kasnijem upravljanjem u skladu sa “piramidom otpada” (poput piramide ishrane, jednostavan sistem različitih opcija u upravljanju otpadom u skladu sa tim koja je najbolja po okolinu – najbolje je sprečiti stvaranje otpada, a najgore je baciti ga).

piramida_otpad

Foto: ismwaste.co.uk

U tom kontekstu, EK će predložiti “na nivou EU usklađena pravila o proširenoj odgovornosti proizvođača tekstila uz ekološko prilagođavanje dažbina, kao deo predstojeće revizije Okvirne direktive o otpadu (FWD) u 2023. godini”.

Strategija EK takođe ponovo ističe obavezu svih lokalnih vlasti EU o uvođenju odvojenog sakupljanja tekstilnog otpada do 2025. godine.

Obaveze

Među ostalim obavezama je i da do 2030. “tekstilni proizvodi na tržištu EU budu dugotrajni i reciklabilni, u velikoj meri od recikliranih vlakana, bez opasnih materija i proizvedeni poštujući ljudska prava i prirodnu sredinu”.

Komisija takođe navodi da postoji zabrinutost zbog nekih tvrdnji da se kod proizvodnje odeće od recikliranih materijala koristi PET plastika.

Osim što se na taj način potrošači dovode u zabludu, takva praksa nije u skladu sa cirkularnim modelom za PET ambalažu, jer on predviđa da se ona drži u zatvorenom reciklažnom sistemu za materijale koji dolaze u kontakt s hranom i podleže proširenom obavezama o odgovornosti proizvođača, navodi se u strategiji, prenosi letsrecycle.com.

Osim toga, EK će doneti propise o zabrani uništavanja neprodate ili vraćene tekstilne robe.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300